282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Idyllen

Idyllen

 

Idyllen – Ilja Leonard Pfeijffer

 

“Hij viel de poëzie binnen als Dzjengis Khan. Zijn verzengende verzen verpletterden de horigen die rilden van angst en ontzag. En toen zweeg hij. Zeven jaar dacht hij na over de wereld en de woorden. En nu is er Idyllen: een vloedgolf van zilte vragen en zwarte conclusies die zwelt als de zee bij nacht, terwijl de verlaten sloepen kraken in de haven en netten van vissers huilen. In de klassieke vorm van rijmende alexandrijnen, die komen en gaan als golven over kiezels, spoelen steeds meer zekerheden weg. De winter komt. Waarschijnlijk zijn dit de laatste idyllen die we zullen horen. Ilja Leonard Pfeijffer is na jaren van stilzwijgen als dichter terug met een langverwachte bundel vol bij voorbaat klassieke poëzie.”

Aldus de flaptekst, een tekst die waarschijnlijk uit de pen van de dichter zelf gevloeid is, even ronkend als de gedichten die in deze bundel zullen volgen.

 

Hoe is de beste stijl? Hij moet citeerbaar zijn.

Een fonkelende wijn in purper kristallijn

Geurt onaantastbaar op een eeuwenoud stilleven.

Ik zou mijn leven geven om ooit zo te leven.

In plaats daarvan hang ik als een gepelde schil

Mijn gouden lijst te likken als een kind. Ik wil

Omstandigheden mijden die mij ertoe nopen

Om mij gebrekkig uit te drukken. Ik wil hopen

Om in een luchtdichte vitrine bijgezet

Te worden als een afgerond geheel. 

 

“Vijftig doorlopende, episch-lyrische gedichten, ronkende, rijmende alexandrijnen van telkens circa honderd regels, waarin Pfeijffer de loper wijd uitrolt voor de retorica (‘de ware waarheid waarvoor ik op de knieën ga’), doorlopend zoekend naar het beste woord, als ‘fonkelende wijn in purper kristallijn’. De dichter is klaar voor zijn reis, met zijn gedroomde geliefde, op zoek naar zijn idyllen, maar ‘De nacht is aangezegd’, de winter komt en zal vele jaren duren, en dus wachten hem angst, demonen, onweer, dreigende zwarte golven en klippen. Speels, associatief en beeldend trekt hij in één grote inwendige monoloog vol taalplezier alle stijlregisters open: met gemak springend van Herakles en Lanseloet naar Google en Smartphone, van platonische geliefde naar belastingaanslagen, drollen, patat en berenlul, met clichés, archaïsmen (druistig, zompig), neologismen (mutsentrutten), spreektaal (fucking, dikke schijt), verrassende enjambementen en wat niet al. Een spetterend taalfeest van een unieke schrijver!” (L.A.A. Kruse, NBD/Biblionrecensie) 

175 bladzijden poëzie, en dan ook nog eens bladzijden waarop poëtische witregels geen rol spelen. Het is als een lawine die over de lezer wordt uitgestort. Voor een groot deel is het lyrisch gebral, bombastisch en barok. Tegelijkertijd is duidelijk dat dit de taal van Pfeijffer is, zijn eigen geheel eigen taal waarin hij zijn wereld ontleedt en weer opbouwt. En regelmatig wordt die wereld in al zijn barokke en banale concreetheid adembenemend mooi:

 

Wat ik je eerder eigenlijk had willen zeggen,

Voordat je met een cynisch fronsje het beleg en

Beschietingen beëindigde, je haar opstak,

De tasjes samenpropte in een plastic zak,

Het bandje van je hemdje op je schouder hees,

De halve rekening voldeed, een vlek aanwees

Op mijn colbertje, met een zucht de aftocht blies

In ongebutst kuras, als een verkilde bries

Voorbijgleed, mij als radeloos ontvolkt gehucht

Kapotgeschoten achterliet, met nog een zucht

Nog één keer naar me keek als naar een zielig ding,

Je wenkbrauw optrok, klakte met je tong en ging,

Was niet ‘ik houd van jou’. Dat had ik al gezegd.

 

                       -----------------------------

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login