282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Ik ben er even niet

Ik ben er even niet

 

Hape Kerkeling – Ik ben er even niet

  

“De auteur, in Duitsland bekend als entertainer, cabaretier en tv-presentator, doet in dit boek verslag van zijn voettocht en bedevaart vanaf de Frans-Spaanse grens naar Santiago de Compostela. In 2001 stopt hij even met zijn werk in verband met gezondheidsproblemen en maakt de tocht van circa 800 kilometer in zes weken. Enerzijds is het een gewoon verslag met een opsomming van de ontberingen. De wegen zijn gevaarlijk door auto's of doordat de paden slecht zijn. Soms is het regenachtig of juist te heet. Iedere dag is het weer een opgave een beetje behoorlijk onderdak te vinden. Hij kent eenzaamheid en uitputting. De ontmoetingen onderweg zijn of heel gewoon of bizar maar met enkele pelgrims ook speciaal. Anderzijds is het verslag bijzonder omdat de schrijver gaandeweg zijn 'celebrity-status' aflegt en het bijbehorende taalgebruik, om tenslotte gewoon tot zichzelf te komen en met medepelgrims na te denken en te filosoferen over de aloude vraag: 'Wie ben jij?' Daardoor is het een boeiend en goed leesbaar verslag geworden, waarin veel lezers die de tocht gemaakt hebben zich gemakkelijk zullen herkennen.” (Biblion recensie) 

Ik ben er even niet is een zeer leesbaar verslag van “mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela”, zoals de (Nederlandse) ondertitel luidt. Redelijk humoristisch, bij tijd en wijlen erg flauw en gezapig, en af en toe wat serieuzer van toon en onderwerp waardoor de ‘spirituele tocht’ enige diepgang krijgt. Aangename lectuur voor mensen die (al dan niet concrete) plannen hebben om de Camino te gaan lopen of die dat gedaan hebben. Voor mensen die dat niet hebben lijkt het boekje mij overbodig, omdat het – naar mijn mening – te weinig literaire kwaliteiten heeft.

 

Ik las het boek blijkbaar al eerder, zo’n vijf jaar geleden, en lees nu dat ik het ook toen al “weinig literaire kwaliteiten” toedichtte. Waarom ik het indertijd niet gelijk heb afgevoerd is mij een raadsel. Dat zal nu alsnog gebeuren.

Ik vind de beschreven belevenissen nogal onbenullig, en het feit dat de schrijver voortdurend en opzichtig koketteert met het feit dat hij ‘wereldberoemd’ is, met name in Duitsland, wekt bij mij irritatie op. Kerkeling probeert in het laatste deel van zijn boek een soort intiem sfeertje te creëren rond zijn ‘gezinnetje’ (met de twee vrouwen waarmee hij een deel van de tocht optrekt) dat erg vals en onecht overkomt. Deze ‘entertainer’ is vooral bezig om zichzelf continu voor het voetlicht te plaatsen. Geen boek voor mij, weg ermee!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login