282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Jas van belofte

Jas van belofte

 

Jas van belofte – Jan Siebelink

 

Boekenweekgeschenk 2019. Ik las nooit iets van Siebelink, dus is dit mijn eerste kennismaking met de schrijver.

De hoofdpersoon van het verhaal (Arthur) is leraar Frans en daarnaast schrijver aan een grote roman over zijn vader. Die is op een dag de straat uit gefietst en verdwenen. Alleen zijn jas en fiets zijn teruggevonden. Voor de destijds elfjarige Arthur is dit een traumatische ervaring gebleven.

Het verhaal van de hoofdpersoon is als het ware ingebed in de beschrijving van het moment waarop deze getroffen wordt door een beroerte, die als een soort ‘inleiding’ aan het verhaal voorafgaat, tot aan zijn in de ‘epiloog’ gemelde overlijden in het ziekenhuis. Het verhaal zelf vangt aan op het moment dat Arthur als invalkracht Franse les gaat geven op een middelbare school. Daar krijgt hij een (vluchtige) relatie met een leerlinge (Caroline) uit de eindexamenklas. Op een bepaald niveau blijft die relatie gedurende het hele verhaal (en dus het verdere leven van de hoofdpersoon) in stand. Daarnaast is er de vaste relatie met zijn vrouw Lisette, maar ook die met een excentrieke poëzie-criticus, en met een (ook al) excentrieke schrijver die huist in een Amsterdamse kroeg. Die figuren schijnen te verwijzen naar bestaande (en voor ingewijden: herkenbare) personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in het leven van de auteur.

Het verhaal is wat springerig, alsof de auteur te veel wil binnen het kleine kader van het novelle-formaat. Dat gaat naar mijn mening ten koste van stijl en diepgang. De personages komen (voor mij) nauwelijks tot leven, en de ‘plot’ doet nogal geforceerd aan, vooral doordat er (binnen dit kleine kader) zo vaak en uitdrukkelijk naar verwezen wordt: de dood van de hoofdpersoon Arthur als afspiegeling van de ‘ten hemel opneming’ van zijn vader indertijd. Dat is de wijze waarop Arthur diens verdwijning interpreteert. En alles verwijst dan weer naar het ‘echte’ leven, waarin de vader van de auteur Siebelink ook een soort godsdienstfanaat geweest schijnt te zijn. De auteur heeft een groot deel van zijn oeuvre op die vader gebaseerd (meen ik). 

Geen ‘wereldliteratuur’ wat mij betreft, een wat ‘houterig’ geschreven gelegenheidsvariant op een oud en vertrouwd thema van de schrijver. Maar buiten dat is het vlot leesbaar. Een echt ‘Boekenweekgeschenk’ derhalve, niet negatief bedoeld...

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login