282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Jouw gezicht morgen 1

Jouw gezicht morgen 1

 

Javier Marias - Jouw gezicht morgen, deel 1

Koorts en lans

 

Ik heb Jouw gezicht morgen op mijn lijstje staan van ‘gemiste boeken 2009’, van boeken die ik in 2009 aan mij voorbij heb laten gaan en waarvan ik achteraf spijt heb. Omdat ik toch niet geheel zeker ben van mijn mis-intuïtie, kocht ik van deze trilogie in eerste instantie alleen het eerste deel. Er wordt tenslotte vermeld dat de delen (ook) afzonderlijk gelezen kunnen worden. Dit deel (Koorts en lans) eindigt echter met een regelrechte ‘cliffhanger’, een onverwachte gebeurtenis waarvan de verklaring wordt uitgesteld naar een volgend deel. En deel 2 heb ik natuurlijk niet in huis, nog... Ik wilde eerst wel even zien of het de moeite waard is, voordat ik alle delen zou kopen. En hoewel ik voorlopig nog niet het idee heb met Jouw gezicht morgen één van mijn (toekomstige) favoriete boeken in handen te hebben, zal ik zeker deel 2 gaan lezen.

“Originele roman waarin de Spanjaard Deza betrokken raakt bij een Engelse contra-spionage dienst (onderdeel van MI6), opgericht in WO II om Duitse infiltranten te ontmaskeren. Een vriend uit de tijd dat hij doceerde aan het All Souls College in Oxford is de respectable Wheeler, hoogleraar in ruste. Deze maakt hem ervan bewust dat hij de gave heeft te kunnen voorspellen wie loyaal blijft en wie zich als verrader zal ontpoppen. Javier Marias (Madrid, 1951) behoort tot de toonaangevende hedendaagse Spaanse romanschrijvers. Deze omvangrijke roman boeit door de levensechte dialogen, maar vooral door de vermenging van realiteit en fictie: zo heeft zowel Deza als de schrijver in Oxford gedoceerd en hebben ze alle twee hun sporen als vertaler verdiend. De roman is het -zelfstandig leesbare- eerste deel van de romantrilogie 'Jouw gezicht morgen'. (NBD|Biblion recensie)

De sleutelpassage van het boek - en waarschijnlijk van de hele trilogie, die zijn titel ontleent aan deze tekst – is volgens mij die waarin de hoofdpersoon Deza vertelt over zijn vader die tijdens het Franco-regiem verraden werd door een oude vriend. Het kind Deza begon naar aanleiding van deze traumatische ervaring zijn vader en zichzelf te bevragen:

“Hoe kon je een half leven doorbrengen in gezelschap van een kameraad, een intieme vriend – je halve kindertijd, de schoolbanken, je jeugd -, zonder zijn aard te doorgronden, of op zijn minst zijn mogelijke aard? (...) Hoe is het mogelijk dat ik vandaag niet in staat ben jouw gezicht morgen te kennen, het gelaat dat al aanwezig is of bezig is te ontstaan onder wat je laat zien of onder het masker dat je draagt, het gelaat dat je me alleen zult tonen wanneer ik het niet verwacht?” (p.166)
Dat zijn belangrijke vragen, die helaas in het boek constant dreigen onder te sneeuwen onder nogal langdradige politiek-filosofische beschouwingen. Daarmee lijkt mij Koorts en lans te verworden tot een soort ‘ideeën-roman’. Het gaat duidelijk niet om het verhaal, maar om de ideeën die er ontwikkeld worden. Het etiket ‘psychologische roman’ kan hier niet op van toepassing zijn, simpelweg omdat ik geen enkele karakterontwikkeling heb kunnen ontdekken in het verhaal. Iedereen is zoals ie is, en niemand verandert. Er wordt alleen uitgebreid ingegaan op de ‘kwaliteiten’ en meningen (ideeën) van de verschillende personages, maar die kwaliteiten en ideeën zijn erg statisch, daar zit geen enkele ontwikkeling in. Ik vind dat ook de zwakte van het boek: op een bepaald moment weet je het wel, en dan gaat ene meneer Peter Wheeler nog eens hoofdstukken lang, in een erg saai verhaal, uitleggen hoe het allemaal zo gekomen is, aan de hand van een quasi-filosofische uiteenzetting over het ‘spraakverbod’ tijdens de oorlog (“careless talk costs lives”). Iets minder van deze langdradige uiteenzettingen, en iets meer ‘plot’, hadden het boek (voor mij) vele malen beter gemaakt (denk ik).

Ik heb ergens gelezen – dacht ik - dat het boek eigenlijk nergens over gaat, maar dat de man (Javier Marías) zo mooi schrijft dat het eigenlijk niet uitmaakt... Nou, als dat zo is, dan kan ik daarin een heel eind mee gaan. Marías schrijft goed, dat is zeker, in vaak lange, meanderende zinnen. Nadere analyse zou ons kunnen leren dat zijn zinnen lang zijn, maar ook ‘vlak’: ze kabbelen als het ware op één golflengte door. Als je zijn stijl vergelijkt met Proust bijvoorbeeld, die ook lange zinnen schrijft, dan zou je (kunnen) opmerken dat de zinnen bij Proust veel ‘voller’ zijn, meer in beweging, ze gaan omhoog en omlaag, cirkelen als het ware om hun onderwerp heen om dat van alle kanten te ‘beproeven’ en te beschouwen. Ik heb dit uiteraard niet uitgebreid geanalyseerd, maar ik ben er bijna zeker van dat ik mij niet vergis en dat er een wereld van verschil kan bestaan tussen een lange zin en een lange zin. Bij Proust betrap(te) ik mij er telkens op dat ik zo’n zin wilde citeren, om aan te tonen hoe mooi die was. Bij Marías heb ik die neiging geen enkele keer gehad...

Maar dat neemt niet weg dat ik steeds maar doorgelezen heb, dus zo slecht is het nu ook weer niet. En wat ik echt heel goed vind in het boek, is dat Marías standpunten inneemt tegenover belangrijke morele en politieke kwesties die nog actueel zijn, zoals ‘excuses’ en ‘herstelbetalingen’.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login