282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Joyce voor beginners

Joyce voor beginners

 

Joyce voor beginners – David Norris en Carl Flint

 

Joyce voor beginners lijkt door de vele (zwart-wit) getekende illustraties (cartoons) haast een stripverhaal, iets dat dit boekje erg toegankelijk maakt. Naast het leven van James Joyce (1882-1941) worden zijn voornaamste werken kort besproken en uitgebeeld. In het geval van Joyce is een gecombineerde beschrijving van leven en werk niet verwonderlijk omdat die twee elementen nauw verweven zijn.

In de bespreking van Ulysses worden bovendien ook verbanden gelegd naar de oud-Griekse Odyssee van Homerus, en een aantal verwijzingen naar dit werk genoemd en uitgelegd. Allemaal niet compleet of uitputtend, maar genoeg om enthousiasme op te wekken.

Joyce voor beginners is daarmee precies wat het beloofd: het werk van Joyce uitgelegd voor beginners. Dat is niet alleen leuk maar ook erg informatief, want het werk van Joyce is niet echt ‘gemakkelijke’ lectuur. Over het werk van Joyce is dan ook uitermate veel geschreven, en op diverse niveaus, maar voor zover mij bekend met name wat ‘omvang’ betreft. Ik ken het boekje James Joyce, een introductie, geschreven door Geert Lernout, dat qua tekst veel uitgebreider is dan Joyce voor beginners, maar eigenlijk precies dezelfde informatie biedt. En daarboven staat dan weer de gelauwerde, min of meer ‘officiële’ biografie James Joyce (1959) door Richard Ellmann, een pil van bijna 900 bladzijden waarin toch eigenlijk ook weer dezelfde informatie te lezen staat, maar dan nog weer uitgebreider. Dit laatste is dus inderdaad/waarschijnlijk de moeder aller biografieën, in zoverre dat alle andere hier een soort uittreksels van zijn. Ik vond het al opvallend dat de twee bovengenoemde boekjes zoveel dezelfde informatie boden (tot letterlijke citaten aan toe), maar nu weet ik, of denk ik te weten, dat die allebei uit dezelfde hoofdbron geput hebben (een soort Droste-effect: het beeld blijft identiek, alleen steeds verder verkleind weergegeven).
Het ligt er dus maar helemaal aan hoe uitgebreid je de ‘achtergrondinformatie’ bij het werk van Joyce wilt lezen, verschillende inzichten of analyses zal je in bovengenoemde reeks niet tegenkomen. Wat dat betreft zijn ze eensgezind en gelijkluidend. En is Joyce voor beginners een erg leuke en leesbare handleiding bij het werk van Joyce!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login