282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Kaas

Kaas

 

Willem Elsschot - Kaas

 

Ongeveer tegelijkertijd zag ik onlangs op televisie een verfilming van Villa des Roses en kreeg ik de ‘beeldroman’ Kaas van Dick Matena in handen. Beide werken zijn gebaseerd op romans van Willem Elsschot. Reden genoeg om (ook) de originelen weer eens te lezen.

“Eindelijk schrijf ik je weer omdat er grote dingen staan te gebeuren en wel door toedoen van mijnheer Van Schoonbeke.
Je moet weten dat mijn moeder gestorven is.
Een nare geschiedenis natuurlijk, niet alleen voor haar maar ook voor mijn zusters, die er zich bijna dood aan gewaakt hebben.”

Zo begint Kaas van Willem Elsschot, en ik vind het fascinerend hoe de man in zijn ‘nuchtere en zakelijke stijl’ in deze drie openingszinnen al een hele wereld van verwarring en misverstand weet op te roepen. Deze beroemde novelle uit 1933 handelt over de ambities van de hoofdpersoon uit het verhaal, Laarmans, om iets te gaan betekenen in de maatschappij via een agentschap in Edammer kaas in Belgie. Hij geeft zijn klerkenbestaan ervoor op. Als het avontuur mislukt, keert hij weer terug als klerk.

De beschrijving van Laarmans als aankomend groothandelaar die voor de etalage van een kaaswinkel zijn toekomstige handelswaar bekijkt levert een prachtig staaltje op van de humor (of zo je wilt: het cynisme) waarmee Elsschot zijn hoofdpersoon karakteriseert:
“Reusachtige Gruyères, als molenstenen, deden dienst als fondament. En daar bovenop lagen Chesters, Gouda’s, Edammers en talrijke kaassoorten die mij volkomen onbekend waren, een paar van de grootste met opengespalkte buik en blootliggende ingewanden. De Roqueforts en Gorgonzola’s pronkten liederlijk met hun groene schimmel en een eskadron Camemberts liet vrij hun etter lopen.
Uit de winkel kwam een ademtocht van verrotting, die echter verminderde toen ik er een tijdlang stond.
Ik wilde niet wijken voor die stank en zou pas weggaan als ikzelf vond dat het tijd werd. Een man van zaken moet gehard zijn als een poolreiziger. ‘Stink maar op!’ zei ik uidagend. Had ik een zweep gehad, dan was ik ze te lijf gegaan.”

Kaas is het verhaal van een man die zich krampachtig aan de wereld wil bewijzen. Daar is hij met zijn gedachten volledig op gefixeerd. Maar in de praktijk blijkt hij niet meer te zijn dan een krachteloze mislukkeling, die slechts gered wordt door het mededogen van zijn omgeving:
“Thuis werd er nooit meer over kaas gesproken. (...)
Wat mijn vrouw betreft, die zorgt er voor, dat er geen kaas meer op tafel komt. Pas maanden later heeft zij mij een Petit Suisse voorgezet, van die witte, platte kaas, die niet méér op Edammer gelijkt dan een vlinder op een slang.
Brave, beste kinderen.
Lieve, lieve vrouw.”
Zo eindigt dit schitterende verhaal, een ‘klassieker’, dat ik (her)las als beeldroman van Dick Matena. Daarin is de integrale tekst van de roman opgenomen. En hoewel het verhaal van Elsschot het prima kan stellen zonder begeleidend beeldmateriaal, heeft Matena de sfeer van het boek en het Antwerpen van die tijd uitgebeeld in schitterende tekeningen, waardoor er een mooi ‘gesamtwerk’ ontstaan is.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login