282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Kalme chaos

Kalme chaos

 

Sandro Veronesi - Kalme chaos

 

“'Ik heet Pietro Paladini, ik ben drieënveertig en weduwnaar.' Zo stelt de hoofdfiguur van deze roman zich voor. Hij is een tevreden man: hij heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij 's ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe. Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. De bezorgdheid om zijn dochter neemt bizarre vormen aan. Overdag verblijft hij in zijn auto, die hij heeft geparkeerd bij haar school en wacht hij tot zij weer naar buiten komt. Familieleden en collega's komen hem op die plek opzoeken. Hij ontdekt de schaduwzijde van mensen die hij aanvankelijk als succesvol beschouwde. Zijn baas staat op het punt ontslagen te worden, een collega raakt in het slop door de slopende invloed van het mentale verval van zijn vrouw en zoon, en een andere collega voorziet een crisis vanwege een fusie en verlaat het zinkende schip om missionaris te worden. Terwijl de anderen allemaal de behoefte voelen om hun leed bij Pietro neer te leggen, blijft hij zich verwonderd afvragen wanneer zijn eigen verdriet in volle omvang tot hem zal doordringen. De indringende stijl van Sandro Veronesi, zijn ononderbroken dans tussen het intellect en het woord, is het touw waarmee Pietro de emmer vanaf de bodem van de put naar zich toe trekt.” (uitgeverstekst boekomslag)

Veronesi refereert voor zijn ‘kalme chaos’ in eerste instantie aan de kinderwereld: “de simpele, en in wezen kalme chaos waarin ze voortdurend zouden leven als het hun werd toegestaan, zonder het merendeel van de dingen die gebeuren volledig te begrijpen, maar juist daarom met het vermogen die dingen heel intens te beleven.” (p.39)
Als reactie op de onverwachte dood van zijn vrouw trekt de hoofdpersoon zich terug in een soort kinderwereld, aan de ene kant letterlijk door zich hele dagen op te houden voor de school van zijn dochter, en aan de andere kant figuurlijk doordat hij zich niet meer onderwerpt aan de verplichtingen van carrière en kantoorleven, maar alles min of meer over zich heen laat komen…
Op het eind van het boek lezen we een heel andere – veel cynischer - interpretatie van ‘kalme chaos’: “een jacht die nooit ophoudt, een jacht waarbij de jager van het ene op het andere moment kan veranderen in prooi. Wat heeft dit met mijn leven te maken?” (p. 380)
Op de redenen voor deze veranderende visie zal ik hier niet ingaan, maar het is wel interessant om te zien dat de hoofdpersoon gedurende het hele verhaal eigenlijk constant bezig is zijn perspectief op de werkelijkheid bij te stellen. Ik denk zelfs dat dit de ‘meerwaarde’ van Kalme chaos is…

Bovendien kan Veronesi goed schrijven, en heeft hij een geweldig beeldend vermogen. Als de hoofdpersoon bijvoorbeeld de onderwijzeres van zijn dochter voor de eerste maal ontmoet is die kennismaking kort en oppervlakkig, maar verrijkt hij zijn kennis over haar ter plaatse op basis van een ‘non-verbale’ communicatie:

“Terwijl ze zich omdraait en naar het parkje loopt word ik bedolven onder een grote hoeveelheid details over haar leven, allemaal tegelijk, alsof ze tijdens die beweging uit haar zakken zijn gevallen.” (p. 36)

Ook zijn verwijzingen naar de literatuurgeschiedenis getuigen van belezenheid en gevoel voor de wezenlijke zaken daarin. Als de hoofdpersoon in verwarring is over de onverwacht vijandige wijze waarop zijn schoonzus over zijn overleden vrouw spreekt, dan weet hij met een kort en bondig citaat deze houding in een literair-historisch kader te plaatsen met een verwijzing naar De gebroeders Karamazov:

“Kan het tegenovergestelde gebeurd zijn? Op een absurde, dostojevskiaanse wijze? Waarom haat je deze zoon, Fedor Pavlovitsj? Wat heeft hij jou voor kwaad gedaan? Hij mij niets, maar ik hem heel veel…” (p. 97)

Ik houd van zulke verwijzingen, omdat die een verhaal voorzien van een breder literair perspectief.

Conclusie: ik vind Kalme chaos een uitstekend boek, dat ik iedereen zou kunnen aanraden. Het begint echt flitsend en meeslepend, zodat het moeilijk is om leespauzes in te lassen. Halverwege het boek zakt het allemaal wat in, en begin je jezelf af te vragen of de schrijver zelf nog wel weet waar het met zijn verhaal naartoe moet, maar uiteindelijk weet Veronesi er met een onverwachte draai toch een indrukwekkend slot aan te geven.

 

 


 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login