282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Le monde de Proust

Le monde de Proust

 

Le monde de Proust – Photographies de Paul Nadar

 

In de serie Collection mémoires photographiques  van de Caisse nationale des monuments historiques et des sites is eind 20ste eeuw een soort catalogus verschenen bij een expositie van een aantal portret- en locatiefoto’s van de Franse fotograaf Paul Nadar, zoon van de beroemde pionier uit de begindagen van de fotografie, Felix Nadar.

Deze publicatie - Le monde de Proust – toont portretten en ‘interieurs’ van een aantal personen uit de Franse adel en kunstwereld van het fin de siècle, de eeuwwisseling tussen 19e en 20e eeuw. De romanfiguren van Prousts A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) zijn (deels) gebaseerd op deze personen, of op een soort diffuse versmelting van een aantal van hen.

De gepresenteerde portretten (en interieurs) geven een prachtig sfeerbeeld van de ‘haute society’ zoals die beschreven wordt in het literaire werk van Marcel Proust. De bijschriften bij de foto’s onthullen de identiteit van de geportretteerden en hun relatie tot de romancyclus van Proust. Zowel fotografisch als literair-historisch is deze uitgave erg leuk en ‘leerzaam’, al is dit boekje absoluut overbodig om de roman te kunnen appreciëren… Het is gewoon een leuk extraatje bij dit grote literaire project.

Op pagina 117, ergens achterin het fotoboekje wordt een portret gepresenteerd van Nicolas Cottin (8 août 1914. NDR-1995-P), met als (door mij vertaald) bijschrift:

“Nicolas Cottin en zijn vrouw Celine kwamen in dienst bij Marcel Proust in 1907. Zij hadden voor hun meester niet de toewijding en bewondering waarvan later Céleste Albaret blijk zou geven, maar zij bleven in dienst – wat niet zo makkelijk was – gedurende zeven jaar. Nicolas, die soms voor Proust moest notuleren, zei tegen Céline: ‘Zijn zinnen zijn even stom als hijzelf, maar je zult zien, zo gauw hij dood is zal hij succes hebben.’ Ondanks zijn maagaandoening werd hij naar het front gestuurd, waar hij in 1916 stierf aan de pleuris.”

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login