282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Legende van een zelfmoord

Legende van een zelfmoord

 

David Vann - Legende van een zelfmoord

 

“Sterk literair debuut uit 2008 over de impact die de zelfmoord van zijn vader op het leven van de Amerikaanse schrijver (1966) heeft gehad. In vier gefictionaliseerde verhalen vertelt David Vann wat voor man zijn vader was, hoe het huwelijk van zijn ouders uitliep op een scheiding en hoe zijn vader zichzelf doodde. Ingebed tussen deze korte verhalen bevindt zich het hoogtepunt van het boek, een roman over een vader en zijn 13-jarige zoon Roy die zich terugtrekken op een onherbergzaam eiland in Alaska om er op eigen kracht te overwinteren. Ze zullen zich voeden met de vis die ze vangen en het wild dat ze schieten. Roy ontdekt dat zijn vader mentaal niet is opgewassen tegen de ontberingen die ze beleven. Dan gebeurt er iets vreselijks wat het hele verhaal doet kantelen en de lezer meesleurt in een hartverscheurend drama. Het verhaal bevat weergaloos mooie beschrijvingen van de ruige kust van Alaska: desolaat decor voor een hommage aan een vader die verdwaalde in zijn bestaan. Dit boek werd overladen met prijzen en lovende kritieken: 'unputdownable!' Niet neer te leggen!” (NDB/Biblion recensie)

Het vierde ‘verhaal’ uit deze bundel (van de zes, en niet  vijf, zoals in bovenstaande recensie gesuggereerd wordt) – Sukkwan Island – neemt ongeveer  tweederde van het boek in beslag, en heeft daarmee de omvang van een kleine roman. Het is een ronduit ijzingwekkend verhaal met een erg deprimerende sfeer. Ik heb me er een aantal keren toe moeten zetten om verder te lezen, zo erg. Maar de man (David Vann) kan wel schrijven, dat is zeker. En hij werkt zijn thema meedogenloos consequent uit, in een uiterst sobere stijl, die keihard aankomt.

Qua opbouw (en tot op zekere hoogte ook qua thema) toont deze ‘interne’ roman overeenkomsten met De vreemdeling van Albert Camus. Beide bestaan uit 2 delen, waarbij de dramatische climax ligt aan het einde van deel 1. Beide malen ook wordt die climax gevormd door een moord, waarna deel 2 handelt over de gevolgen daarvan voor de hoofdpersoon die zich daar ethisch voor moet verantwoorden.

Binnen het kader van de hele bundel vindt in het verhaal Sukkwan Island bovendien een rare (maar psychologisch gezien erg fraaie) omdraaiing plaats met betrekking tot de rol van slachtoffer. Om niet teveel van het verhaal te verklappen zal ik daar in deze context niet verder over uitweiden…

Tijdens het lezen van deze verhalenbundel schoot mijn ‘waardering’ voor het boek een aantal malen op en neer tussen “afschuwelijk” en “fantastisch”. In mijn eindoordeel houd ik het op 4 sterren: zeer de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login