282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Lijmen Het been

Lijmen Het been

 

Willem Elsschot

Lijmen / Het been

 

“Je begint bijvoorbeeld: “De tous les matériaux de l’architecture, le bois est certes celui qui offre les plus admirables ressources au prodigieux et inépuissable thème de la décoration.” Zoek maar eens in de la, onder “marmer” of “cement”, daar vind je wel iets.” (Verzameld werk, p.304). Vrij vertaald: “Van alle materialen die door architecten worden ingezet is hout ongetwijfeld de meest veelzijdige bouwstof voor de meest uiteenlopende en fantastische vormen van decoratie” (of ‘marmer’, of ‘cement’, of wat voor materiaal er op dat moment moet worden opgehemeld).

Lijmen en Het been behoren tot de essentiële boeken van de Nederlandse literatuur - en bovendien tot de geestigste boeken die er ooit zijn geschreven. 'Nu ja, lijmen. De mensen bepraten en dan doen tekenen. En als zij getekend hebben, krijgen zij het ook werkelijk thuis.' Met deze cryptische zin probeert Boorman, de hoofdpersoon uit Lijmen/Het been, zijn nieuw verworven assistent in het vak in te wijden dat hij bij uitstek beheerst: lijmen. Boorman heeft Laarmans van de straat opgepikt, hem zijn pijp laten vermorzelen en hem zijn flaphoed ontnomen en maakt hem van de ene op de andere dag medeplichtig aan zijn Wereldtijdschrift. Een tijdschrift dat in hoge oplages speciaal wordt geschreven en gedrukt voor maar één afnemer. Het blad heeft geen abonnees, geen losse verkoop, alleen maar incidentele cliënten. Als die een nummer hebben besteld zullen zij niet gauw nog een keer een bestelling plaatsen. Daarom moeten er steeds nieuwe klanten worden 'gelijmd'. Elsschot weet een overtuigende werkelijkheid neer te zetten die even absurd is als vermakelijk.” (uitgeverstekst)

Terwijl Lijmen (1923) op af en toe hilarische wijze de oplichterspraktijken beschrijft die ten grondslag liggen aan het “Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen”, en de gevolgen die deze hebben op de hulpeloze slachtoffers, zijn in het 15 jaar later gepubliceerde vervolg (Het been) de rollen precies omgekeerd, als meesteroplichter Boorman pogingen doet om zijn schuld bij één van zijn voormalige slachtoffers in te lossen. Dat leidt tot absurde taferelen:

“Zij vindt mij niet kauscher. Maar dat zij het laatste woord niet krijgt daar kan zij op steunen als op haar kruk. Ik had nooit moeten beginnen, maar nu ik eenmaal zover ben zal ik niet buigen voor haar tirannie en met mijn geld neemt zij haar been terug, waar ik meer dan genoeg van heb. Is het niet ongehoord dat het lastiger kan zijn een som aan iemand kwijt te raken dan ze aan hem te verdienen? En behoorde die fanatieke geestdrijfster niet onschadelijk gemaakt, niet achter slot en grendel te worden gezet? Want zijn niet alle mensen broeders? En is vooruitgang denkbaar voor een maatschappij waaraan zulke wormen knagen? Zij loopt natuurlijk de kerk plat, spoedt zich op Asdag om een kruisstempel, maar niettemin uit plaat- en hoekijzer getimmerd, net als haar liften, want dat weigert halsstarrig overeind te worden gezet door wie haar te goeder trouw onder de wielen heeft gereden.” (Verzameld werk, p.392)

Het werk van Elsschot doet voor moderne (jonge) lezers ongetwijfeld gedateerd aan, met zijn archaïsch taalgebruik en stukken in de Franse taal die de lezer zelf maar moet zien te ontcijferen. Maar Lijmen / Het been blijft een meesterwerk, één van de absolute hoogtepunten in de Nederlands(talig)e literatuur!

“Kijk maar in de la, onder marmer of papier, dan vind je de tekst.” … (laatste zin van Het been, Verzameld werk, p.419)

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login