282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Manhattan Transfer

Manhattan Transfer

 

Manhattan Transfer – John Dos Passos

 

Er cirkelen drie meeuwen boven de kapotte kratten, sinaasappelschillen, rotte kolen die tussen de splinterige paalwanden deinen, de groene golven schuimen onder de ronde boeg als de pont op het tij verglijdend tegen het hout bonkt, verschuift en langzaam stil komt te liggen aan de veerstoep. Handlieren draaien met rinkelende kettingen rond. Hekken scharnieren omhoog, voeten stappen over de spleet, mannen en vrouwen drommen door de naar mest riekende houten tunnel van het veerhuis, opeengedrukt elkaar verdringend als appels in de stortkoker boven een pers.

De roman begint met de aankomst van de veerpont aan de kade van Manhattan, zoals die 400 pagina’s later afsluit met de afvaart van de pont vanaf diezelfde kade. Tegelijkertijd is het een mooi voorbeeld van de beeldende en experimentele stijl van de auteur.

“In een reeks overlappende verhalen neemt John Dos Passos' Manhattan Transfer ons mee van het ‘Vergulde tijdperk’ (the Gilded Age) naar het ‘Jazztijdperk’ in een verhalende collage die de complexiteit van de stedelijke omgeving tot leven brengt. Deze caleidoscopische roman brengt de rusteloze energie van het leven in Manhattan over, van Wall Street tot de havenkades, van de Bowery tot de Village, van de grote lanen van de stad tot de zanderige steegjes, de rijke machthebbers en de worstelende immigranten. De innovatieve romantechnieken die Dos Passos gebruikte, gekenmerkt door flashbacks, een ‘stream of consciousness’ en een filmisch perspectief, zouden een nieuwe schrijfstijl inspireren. Bijna een eeuw nadat het werd geschreven, blijft Manhattan Transfer een onuitwisbaar eerbetoon aan de tegenstrijdigheden van de ‘American Dream’.”

Aldus de wat stijve vertaling van een Amerikaanse uitgeverstekst. Ik vind Manhattan Transfer (1925) een wervelende vertelling waarin het ‘wezen’ en het ‘tempo’ van het vroeg 20e-eeuwse New York tot leven komt. Doorspekt met talloze poëtische taalvondsten en experimentele verteltechnieken. Wat mij betreft schaart John Dos Passos zich daarmee bij het illustere gezelschap tijdgenoten: James Joyce, Marcel Proust en Virginia Woolf:

“De lift schiet zoemend omhoog. Ze staat naar zichzelf te kijken in de smalle spiegel. Ineens wordt ze overvallen door een roekeloze vrolijkheid. Ze wrijft met een verfrommeld zakdoekje het stof van haar gezicht, beantwoordt de glimlach van de liftbediende die zo breed is als het toetsenbord van een piano, en ruist vlot naar de deur van het appartement die door een kanten dienstbode opengedaan wordt. Binnen ruikt het naar thee en bont en bloemen, vrouwenstemmen tsjilpen onder het getinkel van kopjes als vogeltjes in een volière. Er flitsen blikken rond haar hoofd als ze het vertrek betreedt.” (p.263)

Vertaald naar mooi Nederlands ook, door Guido Golüke.

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login