282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Mijn dagboek- oorlogskroniek

Mijn dagboek- oorlogskroniek

 

Mijn Dagboek,

Oorlogskroniek van Kees Tetteroo

 

“Als zijn broer in 1936 als missionaris naar Nieuw-Guinea vertrekt, vraagt hij de auteur een dagboek bij te houden zodat hij bij terugkeer kan lezen wat er in de familie, hun dorp Den Hoorn (gem. Schipluiden) en Nederland is gebeurd. Als Duitsland op 1 september 1939 Polen aanvalt en de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en op 10 mei 1940 ook Nederland wordt aangevallen, wordt het dagboek een oorlogskroniek. Tekst, zwart-witfoto's en documenten beschrijven het (inter)nationale verloop van de oorlog, de gevolgen voor het dagelijks leven en belangrijke gebeurtenissen in de anti-Duitse familie. De kroniek loopt tot 3 maart 1945 en wordt gevolgd door aantekeningen t/m bevrijdingsdag 5 mei 1945. De na de dood van de veeverloskundige (1921-2001) gevonden kroniek is zeer verzorgd uitgegeven. Door de goedgeschreven tekst, waarin de oorlog intelligent en kritisch wordt gevolgd, de vele foto's en relevante oorlogsdocumenten heeft de kroniek grote historische waarde, nog extra voor de brede regio Den Haag/Delft. Een zeer kloeke uitgave met veel zwart-witfoto's.”
(NBD|Biblion recensie)

Uit de erfenis van mijn onlangs overleden moeder kreeg ik Mijn dagboek, oorlogskroniek van Kees Tetteroo. Mijn moeder werd in 1923 in Den Hoorn geboren, en bracht daar haar jeugd door. Ook de oorlog dus. Zij was van dezelfde generatie als de schrijver van deze ‘oorlogskroniek’, en moet dus min of meer hetzelfde ‘beleefd’ hebben…
Zoals met veel dingen in het leven kom je er achteraf pas achter wat je allemaal gemist hebt: over heel wat gebeurtenissen die in deze kroniek beschreven staan had ik graag eens uitgebreid willen spreken met mijn moeder, om haar herinnering daarvan te horen.
Dit boek zou daar een uitstekende leidraad bij geweest zijn.

Los daarvan blijft het boek een uiterst waardevol document over een streek waar ook ik min of meer ben opgegroeid, en waarin ik de meeste locaties dus wel (her)ken uit mijn herinneringen.
En wat betreft de ‘literaire waarde’ van de kroniek: die komt niet alleen tot uiting in de schrijverskwaliteiten van de auteur, maar wordt door de ‘bezorger’ van het dagboek, zijn dochter Gemma van Winden-Tetteroo, naar het niveau getild van een Tragedie in de klassieke zin van het woord door aan het nogal abrupt afgebroken verslag van de auteur twee elementen toe te voegen:
- de zoektocht naar, en reconstructie van de dagboekaantekeningen van de laatste oorlogsmaanden;
- de reconstructie van de voor de auteur dramatisch verlopen bevrijdingsdag. Op 5 mei 1945 werd zijn aanstaande schoonvader door een ‘verdwaalde’ kogel van de Duitsers getroffen. Enkele dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.
Deze twee toevoegingen geven een dramatisch slot aan de kroniek, en tillen deze daarmee naar een niveau hoger dan de pure registratie van gebeurtenissen (hoe indrukwekkend ook gedocumenteerd): hier blijven vragen openstaan…

Het boek is overigens nog steeds leverbaar, en uiterst leesbaar ook voor mensen buiten de beschreven regio, zoals ook het Dagboek van Anne Frank het ‘niveau’ van ondergedoken Amsterdamse Joden verre overstijgt! In beide dagboeken wordt een indringend beeld geschetst van de directe persoonlijke ervaringen van de oorlog.

 

 


 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login