282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd

 

Mijn moeders strijd – Murat Isik

 

De Boekenweek 2019 heeft als thema 'De moeder de vrouw' (naar het klassieke gedicht van Martinus Nijhoff). Het begeleidende Boekenweekessay is van Murat Isik, een Nederlandse auteur van Turkse afkomst.

“In Mijn moeders strijd beschrijft Murat Isik de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die geboren wordt in een conservatief dorp in Oost-Turkije en opgroeit in de kuststad Izmir. Ze verzet zich tegen haar achtergestelde positie als vrouw en probeert de regie over haar leven in eigen hand te nemen. Hoe moeilijk dat is, blijkt wanneer haar broer haar eerst zonder overleg tewerkstelt als huishoudelijke hulp en haar daarna tegen haar wil probeert uit te huwelijken. Aynur komt in opstand en trouwt een man met wie ze wél een toekomst voor zich ziet, maar het wordt een moeizaam huwelijk.
Begin jaren tachtig komt ze met haar gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen de verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en welke obstakels moest ze daarbij overwinnen?
Het schrijven van het Boekenweekessay loopt voor Isik uit op een onverwacht zelfonderzoek wanneer hij zijn relatie met zijn moeder kritisch bevraagt, en leidt zo tot verrassende inzichten” (uitgeverstekst)

Ik vind dit essay nogal ‘afstandelijk’ geschreven, terwijl de auteur over een heel intieme relatie schrijft (zijn moeder). Het essay plaatst die persoonlijke strijd van zijn moeder ook niet (nauwelijks) in een groter kader, wat zo’n afstandelijkheid zou rechtvaardigen. Om het essay wat intiemer te maken had hij (als romancier) er volgens mij beter aan gedaan om het hele verhaal vanuit het perspectief van de moeder te schrijven. Nu blijft het een wat zouteloos verhaal, dat (in ieder geval bij mij) de indruk wekt dat de auteur voor deze ‘opdracht’ een bekend thema uit zijn werk nog maar eens - min of meer clichématig – op papier heeft gezet. (Wat overigens wat mij betreft niets afdoet aan de bewondering voor de moeder, die deze lange weg van ‘emancipatie’ heeft afgelegd!).

De meest recente boekenweek-essays en -geschenken (dit jaar Jan Siebelinks “Jas van belofte”) zijn wat mij betreft duidelijke symptomen van het failliet van dit soort lees-bevorderende initiatieven. Je krijgt zo een hekel aan “Nederlandse literatuur”. Stoppen dus met die flauwekul!

Ook het eind van het Isiks verhaal, met overduidelijke verwijzing naar De avondenvan Reve, is aan de ene kant wel grappig, maar aan de andere kant ook wel weer erg ‘uitgekauwd’:

“En nu is haar verhaal, haar overlevings- en emancipatiestrijd, verteld. Het is gezien. Mijn moeders strijd is niet onopgemerkt gebleven.”

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login