282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Moderne Russische literatuur

Moderne Russische literatuur

 

Moderne Russische literatuur , van Poesjkin tot heden

Arthur Langeveld / Willem Weststeijn

 

“Deze geschiedenis van de moderne Russische literatuur heeft, anders dan de reeds bestaande, een exemplarische opzet, waarbij het accent wordt gelegd op bepaalde werken die kenmerkend zijn voor een schrijver of een stroming. Dus geen uitgebreid overzicht van alle belangrijke schrijvers en hun werken, maar wel een min of meer uitvoerige bespreking van de typerende, geïllustreerd met citaten uit de tekst. Vanzelfsprekend worden biografische feiten vermeld en historische en literaire ontwikkelingen aan de orde gesteld, maar de nadruk ligt toch op een reeks hoogtepunten. De lezer krijgt daardoor een grondig inzicht in de grote ontwikkelingen in de Russische literatuur van de negentiende en de twintigste eeuw.” (uitgeverstekst) 

De belangrijke Russische schrijvers uit de 19e eeuw ken ik zo ongeveer al, maar van de 20e eeuw heb ik geen overzicht. Maxim Gorki, Michael Boelgakov, Boris Pasternak en Alexander Solzjenitsyn kan ik nog redelijk plaatsen, maar daarmee houdt het op. Terwijl ik weet dat daar de moderne Russische literatuur bepaald niet ophoudt. Wat is de plaats van Konstantin Paustovski, schrijver van de weergaloze Geschiedenis van een leven? En in mijn boekenkast staan werken van Ilja Ilf & Jevgeni Petrov, van Joeri Dombrovski, Vladimir Makanin, Gajto Gazdanov, Vasili Grossman… Hoe passen die in de moderne Russische literatuur. Een overzichtswerk moet mij daarbij helpen. 

Ik heb de Moderne Russische literatuur van voor tot achter doorgelezen, en al was ik natuurlijk gewaarschuwd dat ik “geen uitgebreid overzicht van alle belangrijke schrijvers en hun werken” moet verwachten, toch valt het mij zwaar dat geen van ‘mijn’ moderne Russen zelfs maar genoemd wordt. Natuurlijk krijg ik wel een soort overzicht van de Russische literatuur. Maar de uitvoerige bespreking van de behandelde ‘hoogtepunten’ lijkt mij niet alleen erg selectief, zij is ook vaak te uitgebreid, en de lange citaten zijn niet echt inspirerend. Deze Moderne Russische literatuur is zijn relatief hoge aanschafprijs niet waard. Zeker niet als je het goedkope papier en de afschrikwekkende bladspiegel in aanmerking neemt.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login