282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Monterosso mon amour

Monterosso mon amour

 

Monterosso mon amour – Ilja Leonard Pfeijffer

 

Ik ben er ingetrapt om het jaarlijks terugkerende Boekenweek-geschenk aan te pakken. Na twee weken ben ik hierin gevorderd tot bladzijde 28, waaruit al valt op te maken dat dit boekje mij niet bovenmatig weet te boeien. Enigszins plichtmatig neem ik het maar weer eens ter hand, en lees: “De kust wordt weerbarstiger. De trein rijdt dwars door de rotsen heen.” Dat laatste zal wel niet letterlijk bedoeld zijn. Het opzettelijk weglaten van de vermelding dat hier sprake is van een tunnel door de rotsen waar de trein doorheen rijdt zal ‘beeldend’ bedoeld zijn. Zo ook, enkele regels later, de personificatie van de zee die ‘kalm en geheimzinnig’ op haar (de reizigster in de trein) wacht in de schaduw van de bergen. Met een beetje goede wil kunnen we hier een echte ‘cliffhanger’ in herkennen, zo aan het eind van hoofdstuk 5. Erg subtiel wil dit allemaal op mij niet overkomen.

Maar we gaan snel verder met hoofdstuk 6: “Ze loopt vanuit het okergele station door een tunnel, als Alice die dwars door een konijnenhol heen valt, en vervolgens over de boulevard langs de zee in de richting van de oude stad.” Ik heb moeite met de beeldspraak dat iemand ‘loopt alsof zij ergens dwars doorheen valt’. Samen met John Cleese waarschijnlijk ben ik benieuwd hoe zo’n “silly walk” er uitziet. En vervolgens valt zij nog eens ‘net als Alice dwars door een konijnenhol’ over de boulevard in de richting van de oude stad. Deze hele zin lijkt mij behoorlijk kreupel!

Ik lees verder, nog steeds op dezelfde pagina 28: “Ze ziet smalle stroken kiezelstrand met hier en daar zelfs in maart al parasols en stretchers”… Hier wordt het perspectief van de directe waarneming (“ze ziet…”) verhaspeld met een soort beschouwende ‘overview’ (“zelfs in maart”) die duidelijk uit de koker van de auteur komt.

Pfeijfffer kan naar mijn overtuiging heel goed schrijven, dus dit soort bombastische onzin moet haast wel ‘op de automatische piloot’ zijn ontstaan. Dat bewijst eens temeer het failliet van dit soort gelegenheidswerkjes.

Op de twee volgende bladzijden kom ik nog meer tenenkrommende formuleringen tegen, die ik hier verder onbesproken zal laten. Waarna ik besluit om niet verder te lezen in dit ‘geschenk’, dat ons wordt aangeboden door de Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek. Op basis van dit soort ervaringen zou je nooit meer een Nederlands boek lezen!

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login