282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Oliver Twist

Oliver Twist

 

Charles Dickens - Oliver Twist

 

Oliver Twist is de titel en de hoofdpersoon van één van de bekendste romans van de Britse schrijver Charles Dickens. Het boek verscheen oorspronkelijk in losse, maandelijks verschijnende afleveringen, die van februari 1837 tot april 1839 werden gepubliceerd. Oliver Twist was vooral bedoeld als protest van Dickens tegen de wantoestanden in de Victoriaanse samenleving. Kinderarbeid in de zogenaamde Work Houses (armenhuizen) en de onderwereld waarin straatkinderen tot crimineel worden opgeleid spelen in het boek een grote rol. De hoofdpersoon, Oliver Twist, is een weesjongen door wiens ogen we het harde leven in Londen rond 1830 bekijken.

Oliver Twist combineert een grimmige kijk op de (toenmalige) wereld met satire om zo een beeld te schetsen van het 19e-eeuwse Engeland. Armoede en vooral de slechte sociale voorzieningen worden sterk aan de kaak gesteld. Verder speelt criminaliteit een grote rol in het boek.  (bron: Wikipedia)

Feitelijk is Oliver Twist een ‘draak’ van een verhaal, vol van de meest onwaarschijnlijke samenlopen en plotwendingen, vol van de meest ongeloofwaardig eendimensionale personages, vol melodrama en (valse) sentimenten. Dat je toch blijft doorlezen komt uiteraard door het meesterschap van Dickens, die alle stijlregisters beheerst en die ook consequent inzet om de lezer bij het verhaal te houden. En daarin slaagt hij wonderwel, in ieder geval wat mij betreft.

Ik heb nu in kort tijdsbestek zes werken gelezen van Dickens, en kan mij heel goed indenken dat zijn werk zo’n succes was bij verschijnen. De maandelijkse publicatie van losse afleveringen zal zeker in niet geringe mate hebben bijgedragen aan dit succes. Het zal zo ongeveer gewerkt hebben als de succesvolste televisie-soaps anderhalve eeuw later, verslavend dus…

Zoals gezegd weet Dickens de lezer altijd weer te boeien en aan zich te binden. Toch is er wat mij betreft wel een onderscheid te maken tussen zijn ‘beste’ werken en de wat mindere. Uit mijn ‘leeslijst’ behoren David Copperfield, Bleak house, Great Expectations en de Pickwick Papers (in die volgorde?). Oliver Twist en Hard Times vind ik – als roman – kwalitatief net wat minder.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login