282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Onbewaakt ogenblik

Onbewaakt ogenblik

 

J. Bernlef - Onbewaakt ogenblik

 

Bernlef voltooide Onbewaakt ogenblik kort voor zijn dood. Dit boek gaat over een zeer op Bernlef gelijkende schrijver die zich, op verzoek van zijn uitgever, met enige tegenzin aan zijn memoires zet.

En daar beginnen de problemen voor de schrijver:

“Hoe zit het met mij? Waar is mijn verleden gebleven? Godfried denkt dat het op afroep beschikbaar is, simpelweg een kwestie van ‘en toen en toen’. Maar hoe meer ik mij mijn verleden te binnen probeer te brengen, des te duisterder het lijkt te worden, des te onbereikbaarder.” (p.29)

De schrijver weet uiteindelijk een aantal jeugdherinneringen op papier te krijgen, maar daarna raakt hij de draad weer kwijt. Wat hij ook probeert, hij krijgt geen vat meer op zijn geheugen. Hij moet dan ook concluderen dat ‘memoires’ niet goed samengaan met (zijn) schrijverschap:

“Herinneringen houden zich schuil. Laat ze daar. Zo gauw je ze ophaalt, gaan zij net als vissen op het droge dood. Een goede schrijver gaat zichzelf te buiten. Hij overschrijdt de grenzen van zijn eigen ik. Schrijven betekent, net als componeren, jezelf vergeten, je eigen ik achter je laten. Je van jezelf verlossen. Alleen in het onpersoonlijke ligt onze redding.” (p.199)

Zo laat Bernlef aan het eind van zijn leven (Onbewaakt ogenblik is vlak na zijn dood in druk verschenen) in plaats van zijn memoires een ‘statement’ na over het schrijverschap:

“Ik heb ontdekt dat er geen herinneringen, alleen maar verhalen bestaan.” (p.206)

Ik vind dat een mooie afsluiting van zijn leven en oeuvre, en het bewijs dat zijn schrijverschap tot het eind toe levend was…

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login