282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Op Twee-vogel-wad

Op Twee-vogel-wad

 

Flann O'Brien - Op Twee-vogel-wad

 

“Een beschouwend leven heeft altijd goed gepast bij mijn aard. Ik was eraan gewend urenlang uitgestrekt op bed te liggen, al denkend en rokend.” (p.11)

Op Twee-Vogel-Wad is een van de beroemdste Ierse romans van de twintigste eeuw en wordt gezien als Flann O'Briens meesterwerk. Het is een briljante, impressionistische wirwar van ideeën, mythologie en nonsens.
De ik-figuur is een student die bij zijn oom in Dublin woont, maar in plaats van studeren brengt hij zijn tijd grotendeels door met bier drinken, op bed liggen en het schrijven van een roman. De roman die de student schrijft gaat over Ierse legendes, maar tegelijkertijd ook over een schrijver die aan een boek werkt, dat wordt bevolkt door hilarische personages die in opstand komen tegen hun schepper.
.
Beschrijving

“Een luie student in Dublin ligt hoofdzakelijk in bed, en drinkt met zijn vrienden. Als hij niet luiert of drinkt, werkt hij aan een roman over een kroegbaas die een boek schrijft, en die zijn hoofdpersonen bij hem in de herberg laat wonen. De hoofdpersonen zijn de tirannie van hun schrijver beu en ze drogeren hem zodat ze hun eigen leven kunnen leiden. Hun verhalen beginnen zich te vermengen en ook het privé-leven van de schrijvende student begint een rol te spelen. Uiteindelijk verschijnt er een nieuw geesteskind van de kroegbaas die aan een nieuw boek in het boek begint, totdat de student afstudeert. Gecompliceerde, veelgelaagde komische roman die enerzijds een aantal aspecten van het Ierse leven en de Ierse cultuur op de hak neemt, middels magnifieke onzinpassages, maar die ook een ferme plaats inneemt in het laat-modernisme. De roman uit 1939 wordt wel gezien als wegbereider van het post-modernisme, en ook als een der belangrijkere boeken van de 20e eeuw. De schrijver (1911-1966, ook bekend van 'De derde politieman') wordt inmiddels gezien als een belangrijke Ierse schrijver. Voor liefhebbers en fijnproevers.” (NBD|Biblion recensie)

Op Twee-Vogel-Wad is een boek dat bol staat van de ironie, die nog versterkt wordt door het (quasi-) formele taalgebruik:
“We zaten in Grogan’s, in de kruisgevensterde gelagkamer terwijl onze vale overjassen in fraaie wanorde over stoelen hingen. Ik gaf een shilling en twee penny’s aan een beleefde man die ons daarop in ruil twee glazen donkerbruin bier bracht, in glazen van koninklijke afmetingen.” (p.22)
Modernisme, absurdisme, post-modernisme, al deze stromingen zijn duidelijk traceerbaar in deze roman, die zich ook wat stijl betreft als een kameleon aanpast aan de literaire voorbeelden waaraan herhaaldelijk wordt gerefereerd. Daarmee is het zeker een bijzonder en waardevol literair experiment. Toch is de hele roman – wat mij betreft – te ‘oppervlakkig’ om een blijvende indruk achter te laten. Zij mist ‘diepgang’, of wellicht ‘maatschappelijke relevantie’, waardoor zij (ver) achterblijft bij meesterwerken als Ulysses van James Joyce, dat overduidelijk een inspiratiebron geweest is voor Flann o’Brien.




 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login