282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Ornithology

Ornithology

 

Ornithology – Anne Geene / Arjan de Nooy

 

Bij mijn afscheid (Waarvan? Wanneer?) kreeg ik onder meer een heerlijk tegendraads vogel-fotoboek, Ornithology:

“Ornithologie is de wetenschap die fysiologie, classificering, ecologie en gedrag van vogels bestudeert. Door hun alomtegenwoordigheid en vaak kleurrijke verschijning zijn ze een populair onderwerp van zowel studie als kunst – en van fotografie in het bijzonder. Met hun pseudo-wetenschappelijke aanpak verkennen jager-verzamelaars Geene en De Nooy de grenzen tussen deze disciplines en voegen een laag toe die zowel in de weergave als in de wetenschap van vogels meestal afwezig is: humor. Hun classificaties vormen een komisch resultaat van creatief en associatief denken, met in ieder hoofdstuk een verfrissende blik op vogels.

Geene en De Nooy manifesteren zich als vreemde vogels in de wereld van vogelfotografie, die gedomineerd wordt door mensen met een ‘klassieke’ esthetische blik. Veel vogels in hun foto’s zijn dood, andere zijn representaties, maar ook bouwmaterialen en uitwerpselen van vogels worden getoond. Met ‘Ornithology’ betreedt de vogelkunst een nieuw gebied. Het boek wordt ten zeerste aangeraden door Charles Darwin, Harper Lee, Humphrey Bogart, Charlie Parker, Woody Woodpecker, en vele anderen.” (Uitgeverstekst)

Deze ‘studie’ opent met een onderzoek naar de eerste foto van een vogel. Dat blijkt een houtduif te zijn, die te bespeuren valt in een foto van William Henry Fox Talbot (door de onderzoekers kortweg aangeduid als Henry Talbot), An oak tree in winter (1842-43).

Daarna wordt uitgebreid stilgestaan bij de beschrijvingen van vogels die Aristoteles opnam in zijn Historia Animalium (4eeeuw v.C.). De illustraties hierbij bestaan uit (foto’s van) opgezette vogels uit de collectie van het Nationaal Historisch Museum Rotterdam.

En zo gaat het vele pagina’s lang door. Beschrijvingen, en vooral beeldmateriaal, gegroepeerd rond een aantal hoofd- en sub-thema’s. Zoals de inventarisatie van alle op de op 17 april 2015 tentoongestelde (schilder-)werken in het museum Mauritshuis te Den Haag. Ook thema’s als ‘camouflage’, ‘nestmaterialen’, ‘afkomst’ en ‘vogeltelling’ komen meer of minder uitgebreid aan bod. Een aantal daarvan zijn ronduit hilarisch (met name ‘reactiesnelheid’ en ‘territorium’), sommige indrukwekkend alhoewel (door mij) onbegrepen (‘sonograms’), en gezamenlijk geven de zeer diverse benaderingen van het onderwerp een vrij compleet beeld van de stand van vogelkunde hier te lande.

Het is mij opgevallen dat de consumptie van enige alcoholhoudende drank sterk bijdraagt in de waardering van dit onderzoeksverslag.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login