282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Over paden

Over paden

 

Over paden - Robert Moor

 

‘Een ontdekkingstocht’, zoals de ondertitel luidt:

“Verslag van een filosofische wandeltocht langs paden over de hele wereld. Zeven jaar reisde Robert Moor te voet over de wereld. Tijdens zijn tochten werd hem steeds duidelijker dat paden ons kunnen helpen om de wereld te begrijpen. De lezer volgt Moors ontdekkingstocht op de voet. Van onzichtbare mierenpaden naar paden die volledige continenten met elkaar verbinden, van snelwegen tot het internet: in alles volgen wij paden van hen die ons voorgingen. In Over paden leidt een persoonlijke fascinatie voor wandelen en ‘hiking’ tot een nieuwe geschiedschrijving van de wereld. Voor wie dit boek leest, zal geen pad ooit nog hetzelfde zijn.” (Uitgeverstekst)

Het onderwerp is interessant, en de verschillende onderwerpen / hoofdstukken zijn ook prima te lezen, maar op de een of andere manier ‘beklijft’ er weinig van (bij mij althans). Dat is jammer, maar uiteraard niet onoverkomelijk. Niet elk boek hoeft een topper te zijn.

Ik zie dat ik ook erg weinig passages heb gemarkeerd, mijn manier om ergens nog eens op terug te kunnen komen. Daar gaf de tekst waarschijnlijk geen aanleiding toe. De enige twee passages die ik – in het “woord vooraf” – heb aangekruist, zal ik daarom hier maar letterlijk citeren. Meer kan ik er ook niet van maken:

“Ideaal gezien zou een pad een discrete assistent moeten zijn die ons op een prettige manier door de wereld leidt en toch ons gevoel van autonomie en onafhankelijkheid intact laat.” (p.10)

“Het wezen van het pad ligt in de functie ervan: hoe het voortdurend een andere vorm aanneemt om in de behoeften van zijn gebruikers te voorzien.” (p.11)

De rest van het boek is een soort uitwerking en illustratie van deze ‘basisprincipes’. En nogmaals, ik heb me niet verveeld tijdens het lezen, maar er is ook weinig of niets ‘blijven hangen’. Wat mij betreft ontbreekt dus blijkbaar ten enenmale de noodzaak of ‘urgentie’ (zoals dit tegenwoordig genoemd wordt) van dit schrijven.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login