282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

 

Simon Schama – Overvloed en onbehagen

 

“De Britse historicus Simon Schama geeft een briljant portret van volkskarakter, zeden en gewoonten van de Nederlanders in de Gouden Eeuw. Hij baseert zijn omvangrijke werk op ongewone bronnen als schilderijen, prenten, versieringen, gedichten en versjes. Onze volksziel kenmerkt(e) zich door een voortdurende gewetenswroeging over onze zelfvoldaanheid, waaruit een curieuze, paradoxale mentaliteit ontstond van 'praal en ingetogenheid, zwier en soberheid'. Een paradox die ook de moraal van de hervormde kerk niet kon opheffen. Schama weet zijn interpretaties van bijvoorbeeld Nederlandse liefdadigheidsloterijen en van stoepschrobwoede samen te voegen tot een boeiend en kloppend totaalbeeld – misschien zelfs iets té kloppend. De Nederlandse vertaling is uitstekend. In deze paperbackeditie zijn alle illustraties in zwart-wit.” (NBD/Biblion recensie) 

Dit lijvige boekwerk is goed en vlot geschreven, en bovendien met een interessante invalshoek. De zwart-wit illustraties zij niet om aan te zien, dus is het aan te raden om in de buurt van een computer te lezen zodat je de plaatjes via internet kunt bekijken. Liever had ik wat meer betaald voor het boek en dan een mooiere uitgave gehad. Maar ja, je kunt niet alles hebben…

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login