282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Paradijs in het moeras

Paradijs in het moeras

 

Petersburg, paradijs in het moeras – Peter d’Hamecourt

 

“Correspondent Peter d'Hamecourt bericht(te) al jaren voor onder andere de NOS en het Algemeen Dagblad vanuit Moskou over Rusland. In dit boek schetst hij een beeld van de geschiedenis van Sint Petersburg en haar bewoners. De bewogen geschiedenis van de stad wordt door d'Hamecourt beschreven: de bouw van de stad onder Peter de Grote, de dichters van Petersburg, de tsaren, het Duitse beleg dat 900 dagen duurde en de Hermitage. De stijl van d'Hamecourt is persoonlijk, hij vertelt zijn anekdotes aan de hand van ontmoetingen met bekende en vooral onbekende Petersburgers. In hun verhalen klinkt de haat-liefde verhouding met de stad die veel bezoekers en bewoners hebben. Het boek is tamelijk fragmentarisch opgebouwd en enige voorkennis van de Russische geschiedenis en literatuur is niet overbodig. Geen reisgids, maar een boek voor ieder die zich in verder in Sint Petersburg wil verdiepen.” (NBD/Biblion recensie)

Toen ik afgelopen zomer Sint-Petersburg bezocht, reisde ik met het vliegtuig, was ik onder de indruk van de onmetelijke diepte waarop het metro-netwerk is aangelegd, alsook van het ‘tijdloze’ karakter van de stad. Peter d’Hamecourt heeft daar (deels) een andere mening over, getuige de drie onderstaande citaten uit zijn verslag. Maar dat vind ik bepaald geen diskwalificatie, niet voor zijn-, noch voor mijn eigen indrukken. Het is juist de charme van ‘reisliteratuur’…

“Hoe dan ook, per traditie ga je naar Sint-Petersburg per trein en niet per vliegtuig. Daar begint het al. Uit eerbied voor het fenomeen aan de Finse Golf kies je voor een vorm van vervoer die iets plechtigs heeft. Elke keer als ik door haast gedreven toch het vliegtuig neem is er iets mis met mijn bezoek. Aankomen op het vliegveld Poelkovo is in strijd met de etiquette die je tegenover de stad in acht dient te nemen. Vertrekken van Poelkovo is als een onwaardig residu te worden uitgespuugd door een stad die niet past in de eeuw van haast en technologische vooruitgang.” (p.10)

“Ik kom langzaam omhoog uit de metro. Petersburg heeft de diepst liggende metro ter wereld en volgens mij de langzaamste roltrappen. Haast hoort niet bij de stad, krijgen we hier opnieuw als bewijs voorgeschoteld.” (p.58)

“Misschien kun je deze stad alleen maar beleven in een alcoholische roes. Maar komt er ooit een einde aan die roes? Nog een keer Fjodor Dostojevski. Hij denkt aan het einde der tijden voor deze stad als hij de volgende regels schrijft:

Als de mist verwaait en opstijgt, verdwijnt daarmee dan niet deze hele rotte, glibberige stad, verheft zich samen met de mist en verdwijnt als rook, en resteert het vroegere Finse moeras, met in het midden, ter versiering, de bronzen ruiter op een zwaar hijgend, opgejaagd paard?” (p.80)

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login