282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Parijzenaars

Parijzenaars

 

Graham Robb - Parijzenaars

 

                     “Een zeer vermakelijke geschiedenis van Parijs. Gefictionaliseerde ooggetuigenverslagen? In ieder geval laat de schrijver Graham Robb Parijs zien door de ogen van Parijzenaars, ook al is dat een ruim begrip, want wanneer mag je je Parijzenaar noemen? De mensen die er wonen, beleven de stad elk op hun eigen wijze; zo is het boek ook opgebouwd. Een minister die schrikt van de hoogte van een nieuw gebouw en later, als hij president is, een maximum aan hoogbouw stelt (25 meter binnen de periferique). Het script van een film met Juliette Greco vormt een ander hoofdstuk. In de inleiding geeft Robb aan dat de verhalen die hij vertelt, beginnen bij het uitbreken van de Franse Revolutie en een paar maanden voor het verschijnen van het boek eindigen, met een paar uitstapjes naar de prehistorie. Het is daarmee geen geschiedenis in de enge zin van het woord, daar zijn er al genoeg van. Een boek dat een andere kijk geeft op het al zo vaak beschreven Parijs. Spannend, zeer goed leesbaar, en zeer de moeite waard, ook voor mensen die denken de stad door en door te kennen. Met twee katernen illustraties en register.” (NBD|Biblion recensie)

Op deze aangehaalde recensie heb ik weinig toe te voegen, of het moet zijn dat ik niet alle hoofdstukken even ‘spannend’ vond. Daar staat dan weer tegenover dat er een aantal malen een flink beroep gedaan wordt op de intellectuele vermogens van de lezer om de draad van het verhaal op te pakken, zoals in het hoofdstuk over de Périphérique, dat ik – mede daarom? – uiteindelijk één van de meest geslaagde beschrijvingen vind.

Alles wel beschouwd biedt het boek een zeer afwisselende en intellectuele beschrijving van een heel bijzondere stad. Ter illustratie van de kwaliteiten van de auteur geef ik zijn bondige typering van Marcel Proust’s A la recherche du temps perdu:

“De wereld die beschreven werd in A la recherche du temps perdu was bezig weg te zakken in de kratervelden van Noord-Frankrijk, maar de roman, met zijn glanzende ondoorgrondelijkheid, de vlekkeloze rondgebreide zinnen en de duizelingwekkende manieren om zich doeltreffend uit te drukken, behoorde evenzeer tot de nieuwe wereld als de passagiersvliegtuigen en de relativiteitstheorie.” (p.221)

De ‘uitgeverstekst’ op de boekomslag geeft een passende omschrijving van het boek, die hier moge dienen als afsluiting:

“Parijzenaars is onderhoudend en leerzaam, geschreven met aandacht voor detail en voor het ongewone. Het is een geschiedenis en tegelijk een reisgids, maar ook gedeeltelijk een gedenkschrift, en een beetje een detective. Een boek dat in niets op een ander boek lijkt en dat je in één ruk uit kunt lezen, waar je je in kunt verliezen, af en toe rustig in kunt bladeren en waar je ook telkens weer naar terug wil keren – net als naar de stad zelf, eigenlijk.”

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login