282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Pelgrim zonder God

Pelgrim zonder God

 

Pelgrim zonder God – Herman Vuijsje

 

“Ruim dertig jaar geleden, in 1989, legde Herman Vuijsje te voet de oude Sint-Jacobsroute af. Als atheïst en individualist verkoos hij de tocht alleen en in omgekeerde richting te maken: van Santiago de Compostela naar Amsterdam… Het boek dat hij over zijn tocht schreef is meer dan een reisverslag. De vier maanden durende wandeling van het nog strenggelovige Noord-Spanje naar ‘goddeloos’ Amsterdam werd een reis door de Europese ideeëngeschiedenis, en een speurtocht naar de ankers voor moraal en spiritualiteit in een wereld waarin kerk en traditie op hun retour lijken.” (Uitgeverstekst)

Dat klinkt allemaal nogal ambitieus en hoogdravend, en zo is het waarschijnlijk ook bedoeld. In de (mijn) praktijk van het lezen valt het allemaal wat mager uit. Ik heb in elk geval niet het idee veel te hebben bijgeleerd over ‘de Europese ideeëngeschiedenis’ of over ‘ankers voor moraal en spiritualiteit in een…’ etc. De grootste ‘eyeopeners’ worden eigenlijk al prijsgegeven in de inleiding:

Solvitur ambulando, wist Kierkegaard al: dingen lossen zich vanzelf op als je uit wandelen gaat.” En: “Op gedachtegebied geldt hetzelfde. In het begin loop je nog ijverig na te denken, omdat je dat zo gewend bent, maar na een tijd merk je dat je ook het grootste deel van je gedachten thuis kunt laten…”

“Sinds het eind van de vorige eeuw heeft Santiago zich weten te bevrijden uit de middeleeuwse sfeer van boetedoening en gesmeek waarin andere pelgrimsoorden zijn blijven steken. Wie de reis naar Compostela aanvaardt, toont juist zelfvertrouwen en autonomie. (…) Ooit begonnen als een primitief trucje voor de simpelen van geest, is de Santiagopelgrimage na een eeuwenlange reeks ups en downs omgezwaaid naar het andere uiterste: een time-out om je met volle aandacht open te stellen voor jezelf en je omgeving, op de manier die jou het beste past.”

Het hele boek is hier min of meer een illustratie dan wel uitwerking van, in combinatie met het verslag van de etappes van de concrete voettocht. Soms saai, vaker aangenaam om te lezen… Wat dat aangaat lijkt de leeservaring wel wat op het lopen van een lange wandeling, waar ook niet alle stukken even leuk of enerverend zijn.

Bovendien merk ik dat mij - als aspirant loper – de praktische, fysieke details het meest bijblijven. De fysieke problemen bij het lopen, en de ‘wanhoop’ die dit oplevert bijvoorbeeld, of de keuze om wel of niet met stok(ken) te lopen. De waarde van dit soort reisverslagen ligt voor mij toch (mede) juist in dit soort details waar ‘de pelgrim’ onderweg mee te maken krijgt. Daar zal je eerst mee moeten leren omgaan, voordat je je überhaupt met ‘verhevener’ zaken kunt bezighouden.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login