282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Pericles

Pericles

 

Pericles – William Shakespeare

 

Geïntrigeerd door de titel van dit werk en de (vermeende) referenties ten aanzien van de gelijknamige historische figuur, een befaamde oud-Griekse staatsman, viste ik het toneelstuk op uit de krochten van mijn Shakespeare collectie. Om er al snel achter te komen dat ik het daar beter had kunnen laten…

Vertaler Willy Courteaux waarschuwt in zijn inleiding al voor al te hoge verwachtingen, en wijst erop dat de authenticiteit van dit stuk als behorend tot Shakespeares oeuvre niet voor niets ter discussie staat: “Vooreerst is de brokkelige episodische structuur van het stuk volkomen on-karakteristiek voor Shakespeare. (…) De eerste twee bedrijven had Shakespeare in geen enkele periode van zijn loopbaan kunnen schrijven. Zelfs zijn onzekerste jeugdstijl vertoont hiermee niet de minste gelijkenis. Deze bedrijven zijn het werk van een man die in de waan verkeerde dat, als je simpele dingen op een omslachtige manier zegt, het resultaat wel poëzie zal zijn. Het vers is niet stuntelig, maar volslagen levenloos. Er is in de hele Shakespeare niet één bedrijf te vinden zo taai, vervelend en grauw als de eerste helft van Pericles. De beeldspraak is gezocht, artificieel, soms onduidelijk en verward. Van enige karakterisering van de personages is er geen spoor. Deze bedrijven zijn het product van inspiratieloze huisvlijt. (…) De eerste twee bedrijven vormen in feite slechts een inleiding die veel te lang en verbrokkeld is. In de tweede helft van het stuk wordt de structuur beter: hier zijn de gebeurtenissen rond het centrale thema gebouwd. (…) Maar ze kan de gammele constructie van het stuk niet camoufleren en de voosheid van vele tonelen geen substantie verlenen.”

En wat dat centrale (inhoudelijke) thema is, valt ook nauwelijks te omschrijven. Daarvoor zijn de ontwikkelingen te divers en versnipperd. Pericles gaat op de vlucht voor dreigend onheil, lijdt schipbreuk, spoelt aan op vreemde kust, trouwt daar de dochter van de plaatselijke heerser, neemt haar mee terug overzee, lijdt weer schipbreuk, verliest zijn vrouw, brengt dochtertje onder bij schoonouders, die haar later kwaadgezind blijken te zijn, enz enz… Uiteindelijk komt alles goed, en wordt iedereen verenigd, verzoend, dan wel gestraft.

Vertaler Courteaux concludeert: “De plaats waar dit stuk in deze editie opgenomen is, houdt dus geen verband met de periode waarin het geschreven (of omgewerkt) is. Het staat achteraan omdat het buiten de rest van Shakespeares oeuvre staat, ondanks zekere affiniteiten met de laatste werken.”

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login