282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Scheepsberichten

Scheepsberichten

 

Scheepsberichten – E. Annie Proulx

 

“Quoyle, een onhandige derderangs-journalist, werkt voor een plaatselijke krant in het noorden van de staat New York. Nadat zijn vlinderachtige, overspelige echtgenote is verongelukt, weet zijn tante de verslagen Quoyle over te halen om met haar en zijn beide dochtertjes het verlaten voorouderlijk huis aan de kust van Newfoundland te betrekken. De ruige streek met zijn onherbergzame klimaat stelt de weduwnaar voor nieuwe uitdagingen: hij moet een oud huis bewoonbaar zien te maken en zich als verslaggever van de scheepsberichten bewijzen in de Gammy Bird, een bizarre krant die voornamelijk aandacht besteedt aan seksschandalen en auto-ongelukken. De confrontatie van de trage, maar allesbehalve domme Quoyle met de woeste natuur en zijn contacten met de niet bepaald tamme Newfoundlanders worden met groot vakmanschap, veel vaart en een aanstekelijk gevoel voor humor beschreven.” (Uitgeverstekst)

Verfrissend vind ik met name de stijl waarin het verhaal is opgetekend. Vaak via een soort ‘steekwoorden’, zinnen zonder werkwoords- of persoonsvorm, snelle en staccato typeringen:

“Quoyle, vastgeroest in het haveloze Mockingburg. Een stadje in zijn derde dood. Dat in tweehonderd jaar tijd van bossen en indianenstammen via boerderijen naar een arbeidersstadje van machine- en bandenfabrieken was gestruikeld. Als gevolg van een langdurige recessie was het centrum ontvolkt, waren de winkelcentra teloorgegaan. Te koop staande fabrieken. Achterbuurten, jongeren met pistolen op zak, een litanie van politiek gereutel, zere monden en gebroken beloftes.” (p.23)

“Nutbeem onder invloed van de maancyclus. Had iets van een weerwolf. Bij volle maan barstte hij open, praatte zichzelf schor, werkte wat aan zijn conditie door in de Starlight Lounge te dansen en te vechten, en viel daarna weer langzaam terug in zijn contemplatieve houding.” (p.97)

De korte hoofdstukken worden ingeleid met (meestal) een tekening plus beschrijving van een bepaalde ‘knoop’ in een touw, afkomstig uit Het knopenboek van Ashley:

The Ashley Book of Knots is een encyclopedie van knopen die voor het eerst gepubliceerd werd in 1944 door Clifford Ashley. Het boek was het hoogtepunt van meer dan 11 jaar werk, en bevat circa 7000 illustraties en meer dan 3854 inzendingen van meer dan 2000 verschillende knopen. De vermeldingen bevatten instructies, gebruiksmogelijkheden, en voor sommige knopen de geschiedenis, en zijn ingedeeld naar soort of gebruik. Het blijft een van de belangrijkste boeken over knopen, omdat het een van de meest uitgebreide is, zowel goede als slechte knopen beschrijft en vaststelt welke knoop welke is. (Wikipedie)

De resterende inleidende citaten zijn afkomstig uit Het maritiem woordenboek. Hoewel onnadrukkelijk gepresenteerd, versterkt het consequente gebruik van dit soort citaten de ‘maritieme’ sfeer waarin het grootste deel van het verhaal zich afspeelt, het New-Foundlandse vissersdorp Killick-Claw. Aan het eind komt die relatie tussen de touwknopen en het (vissers-) leven expliciet naar boven, als een van de vissers verstrikt raakt in zijn vistuig en verdrinkt. In het dorp vraagt men zich af hoe het komt dat de man geen mes bij zich had om het touw door te snijden. “Ik weet niet of ie het los in zijn zak droeg, maar toen ik nog viste, had ik mijn mes altijd in mijn rechterzak, met een koord aan mijn riem geknoopt. Want als je het verliest terwijl je ondersteboven in het water ligt, zoals die arme Jack, dan heb je het gehad, dan ben je weg.” (p.385)

“… Scheepsberichten doet je ernaar verlangen in de Flying Squid te zitten, om zeehondenvin-curry te eten en ijsbergen op elkaar te zien botsen….”, zoals blijkbaar te lezen stond in een recensie van The Times. Dat geeft een aardig beeld van het boek.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login