282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Spotvogels

Spotvogels

 

Spotvogels – Jean-Pierre Geelen en Saskia Loenen

 

“Columnisten Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen delen een passie voor het kijken naar vogels én vogelaars. Zij bestoken elkaar in dit boek met enthousiaste verhalen over hun persoonlijke belevenissen, hun teleurstellingen, wensvogels, de gekte en de gekken.
Met vogelaars is het goed spotten. Wie zijn toch die rare snoeshanen in het veld, die buikige baardmannen in hun camouflagekleding compleet met afritsbroek? En moet je echt zo worden om van vogels te houden, of word je vanzelf zo als je veel naar vogels kijkt?
Geelen en Van Loenen doen met de nodige zelfspot verslag vanuit het veld over onder meer geile grutto's, nepvogels, het hart dat overslaat bij de ijsvogel en de liefde voor de balkonmerel. Ook kozen zij hun favoriete vogelaar-tekeningen van Peter van Straaten. Het resultaat is een bonte liefdesverklaring in woord en beeld, vol humor en ontroering.” (uitgeverstekst)

Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Af en toe erg melig, nu en dan grappig… Maar gelukkig ontbreekt ook de kritische toon niet:

“Voor sommige vogelaars is eenvoudig geluk niet genoeg. Ze willen méér. Hele colonnes ‘twitchers’ vertrappen de wereld, op zoek naar dertig gram zeldzaamheid. Soms een ontsnapt volièredier, vaak een pechvogel die boven een oceaan de verkeerde afslag nam. Het geluk is grijpbaar geworden: sites en apps wijzen de weg. (…) Zo sloop de techniek het leven van de vogelaar in. Geen vogel zal meer aan onze aandacht ontsnappen. Mooi. Maar toch heb ik met die vogel te doen. Ik probeer het me wel eens voor te stellen. Na duizenden kilometers op drift zit je ademhappend op die ene tak in Noordenveld (‘Steppekiekendief!’) of Goederede (‘Aziatische goudplevier!’), krijg je een meute mannen met toeters en legerkleding achter je aan. Misschien hou ik teveel van vogels, maar ik ben geen voorstander van ze als dollen achterna te zitten. Al die jaarlijsten en Big Years: het is de sportificering van de samenleving. Alles wordt een competitie, anders wel een challenge. (…) Met zijn recordpoging wil Dwarshuis ‘bewustzijn creëren voor bedreigde vogelsoorten en natuurgebieden’, meldde de Volkskrant. Toch mistte ik de bijsluiter: ‘Don’t try this at home.’ Want thuisblijven is veel beter voor de vogels. Wie iets bijzonders wil zien, kan beter naar Artis, Naturalis en de poelierafdeling van de Sligro. Beter krijg je ze nergens in beeld.” (p.112-13)

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login