282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Suite in het Crystal

Suite in het Crystal

 

Olivier Rolin - Suite in het Crystal

 

“Een caleidoscoop van losse aanzetten: 42 hotelkamers, 42 avonturen. Het afgezaagde foefje van toevallig in een depot teruggevonden krabbels daargelaten, presenteert Rolin (1947) min of meer in het verlengde van zijn indrukwekkende "De uitvinding van de wereld": ook nu weer een cluster van door tijd en ruimte verbonden gewaarwordingen. De hotelkamers allereerst: een intrigerende, obsessieve opsomming van vorm en inrichting, waar ook ter wereld, tot in allerlei uithoeken. Met dank aan literator en puzzelaar Perec (1936-1982) overigens. Maar dan passeert gevarieerd getoonzet de al dan niet criminele, extremistische, erotische, financiële, wetenschappelijke, literaire handel en wandel van een kleurrijke menigte personages. Met dank aan dichter, essayist en dramaturg Valery (1871-1945) ditmaal. Verleden, heden en toekomst -zelfs zijn eigen einde in oktober 2009 staat geboekstaafd- krijgen zo, fantasierijk en eigenzinnig vormgegeven, holistisch perspectief. En de lezer? Die mag meedromen, over Melanie Melbourne bijvoorbeeld, maar vooral erudiet een wonderlijke wereld ontdekken!” (NBD|Biblion recensie)

Dat is een mooie recensie, maar ik weet het nog niet..., als ik heel eerlijk moet zijn kan het mij maar half overtuigen. De opzet is goed inderdaad (“het afgezaagde foefje van toevallig in een depot teruggevonden krabbels daargelaten”...), met name ook door de wijze waarop Rolin het zelf verwoord:

“Ik heb dus het plan opgevat het boek te schrijven dat Perec heeft vermeld in Ruimten rondom: ‘Waarschijnlijk omdat een kamer bij mij net zo functioneert als een madeleine bij Proust (...) heb ik, sinds een flink aantal jaren alweer, een poging ondernomen om een zo uitputtend en zo zorgvuldig mogelijke inventaris op te maken van alle Plekken waar ik geslapen heb.’ Maar voor zover ik weet heeft Perec deze geplande bundel nooit geschreven. Dus doe ik het in zijn plaats: niet uit opschepperij, maar veeleer uit een soort respect dat (misschien) aan verering grenst.” etc... (Rolin, p.92)

Niets mis mee, zo’n motivatie. Alleen vind ik de manier waarop Rolin de hotelkamers beschrijft nogal eenvormig en weinig ‘beeldend’. Die beschrijvingen staan in schril contrast – vind ik – tot de wijze waarop Perec de kamers beschrijft in Het leven een gebruiksaanwijzing. En ook de “gevarieerd getoonzette al dan niet criminele, extremistische, erotische, financiële, wetenschappelijke, literaire handel en wandel van een kleurrijke menigte personages” komt op mij allemaal wat ‘magertjes’ over. Nee, als Rolin het idee heeft met dit werk een waardig opvolger van Perec te zijn, dan is hij wat mij betreft voor zijn examen gezakt. Als je de schrijver kwaad gezind was zou je zelfs kunnen stellen dat zijn boek niet meer is dan een slappe na-aperij van Perecs Het leven een gebruiksaanwijzing. Maar dat is wellicht een te hard oordeel.
Suite in het Christal is een leuk project, en een heel aardig boek om te lezen, juist ook door die excentrieke opzet. Het is echter geen ‘klassieker’, daar ben ik van overtuigd.

Ben benieuwd wat zijn volgende (vorige) boek weer te bieden heeft...:

“Wat stond er op 21 maart 1989 in de krant? Dat vroeg Rolin (1947) zich ook af, zij het dat hij het antwoord heeft gezocht in 491 kranten in 31 talen. De werveling aan ongelijksoortige gebeurtenissen en situaties van die lentenachtevening, staalkaart van menselijk denken en doen, vormde de basis voor zijn roman. Deze synchronie nu trekt een horizontale lijn door zijn magnum opus, terwijl de naar literaire grootheden aller tijden verwijzende pastiches, van Homerus tot Perec, een verticale diachrone as vormen. Een hechte constructie in 48 hoofdstukken, de tijdzones op aarde, deze associatief verspringende Reis om de wereld, die wel Duizend-en-een nacht lang lijkt. De "ik", als "djinn" alom tegenwoordig bedt de feiten in met zijn commentaar. Alle goede en slechte eigenschappen van de mens komen aan bod, bieden de lezer ruimte te grasduinen, zich door vorm of inhoud te laten verleiden tot bewondering, ontroering of woede. Lees hoe geraffineerd Rolin het sonnet "Voyelles" van Rimbaud benut, hoe inspecteur Fix als miezerige tegenpool herleeft, hoe liefde, lijden en dood de soort aankleven.” (NBD|Biblion recensie, Menno Gnodde)

We hebben het dan over De uitvinding van de wereld, en ook dat ziet er qua opzet natuurlijk weer veelbelovend uit. Maar die Menno Gnodde van de NBD lijkt mij (te) duidelijk een liefhebber van het werk van Rolin om daar blind op te varen.

Na het ‘Crystal’zijn er 3 boeken waaruit ik kan kiezen, omdat ze alle 3 op de één of andere manier mooi ‘aansluiten’ op het zojuist gelezen werk:
Ruimten rondom van Georges Perec, waarnaar Rolin zeer expliciet verwijst in het Crystal als zijnde de inspiratiebron voor zijn boek;
Het Kaartenhuis van Mark Z. Danielevski, omdat de ‘uitwaaierende’ voetnoten in het Crystal mij daar vooral in het begin aan deden denken;
De uitvinding van de wereld van Olivier Rolin, omdat de man ook hierin een vergelijkbaar vormexperiment toepast als basis voor een roman. Dat laatste boek zou ik dan nog wel even moeten gaan kopen....

Ik weet echter uit ervaring dat ‘s lezers wegen wonderbaar zijn, en dat ‘logica’ niet altijd de leidraad is bij mijn leesgedrag. 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login