282,044 visitors
323,515 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > The Beatles in stripvorm

The Beatles in stripvorm

 

The Beatles in stripvorm

 

Deze site gaat “over literatuur en andere zaken”. The Beatles in stripvorm zou ik niet direct onder ‘literatuur’ plaatsen, maar het boek is leuk genoeg om even onder de aandacht te brengen. Dus doe ik dat onder het mom van ‘andere zaken’. Want ik heb (nog steeds) een zwak voor The Beatles.
Oorspronkelijk Franse uitgave (2008), waarbij in 25 korte stripverhalen – alle voorafgegaan door een geschreven biografische schets – de verschillende fasen in de carrière van The Beatles worden verbeeld door evenzoveel (Franse) striptekenaars. Het is een bijzonder mooi, handzaam, leuk en leerzaam boekwerk geworden. De toon van de biografische schetsen is schertsend maar to-the-point, waarbij ook de grotere maatschappelijke ontwikkelingen aangestipt worden waardoor er een breder kader ontstaat:

“Het album Sgt. Pepper’s schoot The Beatles als een raket de diamanten hemel in. In die tijd, in 1967, draaide de wereld gewoon door. Een andere sergeant haalde rond die tijd de trekker van zijn automatische pistool over. Hij was een Boliviaan die op 9 oktober 1967 Ernesto Guevara doodschoot in het gehucht La Higuera. Guevara was een dag daarvoor met de hulp van de CIA gevangen genomen. In diezelfde tijd braken er overal in de VS rassenrellen uit, wat tot honderden doden leidde en veel met bloed besmeurde straten veroorzaakte. Jongeren weigerden naar Vietnam te gaan. Het was het jaar van de Summer of Love. Zout en peper. De tegencultuur van de hippies explodeerde voor de ogen van de wereld in San Francisco.”

Uiteraard wordt er daarnaast veel verteld over het album zelf. Zo krijgen we onder andere een lijst voorgeschoteld van alle namen van de personages die op de hoes van Sgt. Pepper’s staan afgebeeld, voor zover bekend...
Het ‘standaardwerk’ over The Beatles, het vuistdikke en kilo’s wegende Anthology, heb ik nooit kunnen doorworstelen. Dit boekje wel, en ik moet zeggen dat ik het een prima alternatief vind, en wel zo leuk door de prachtige striptekeningen.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login