282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > The migrant

The migrant

 

The Migrant – Anaïs López

 

The Migrant vertelt het turbulente levensverhaal van de Mynah. Oorspronkelijk is Mynah een Javaanse zangvogel, maar via allerlei omwegen komt de vogel in Singapore terecht. Om boven het stadslawaai uit te komen verandert de ‘zang’ van deze vogel, en ontwikkelt zich tot een hard en lelijk ‘gekras’. Het klinkt dan ongeveer als het gekras van kraaien, een vogelsoort die ook geïmporteerd werd in Maleisië. Omdat de vogels steeds meer overlast veroorzaken, en kraaien bovendien ook nog agressief kunnen worden en mensen aanvallen, ontstaat er een oorlog tegen de vogels.

“So, is there no place where Mynah is safe? He is hunted down in Singapore. He is also in danger if he tries to cross the Malai border. And he can’t go back to Java in Indonesia. He doesn’t speak the language anymore and he has evolved into a city bird.. He doesn’t know how to survive in the jungle.”

Als je dit leest, dan lijkt het om veel meer te gaan dan over de lotgevallen van een zangvogeltje. Hier wordt een algemeen probleem van migratie beschreven, of het nu vogels of mensen betreft. Anaïs Lopez documenteert de lotgevallen van de zangvogel door middel van tekst, foto’s, videobeelden, stripverhalen, en smeedt dit alles aaneen tot een multimediaproject (https://migrant.nu/nl). Bovendien is er ook (in relatief kleine oplage) een boek van verschenen, The Migrant, waarin buiten de bewegende beelden en geluiden alle beeld en tekst is samengebracht in een prachtige uitgave.

Het verhaal van de Mynah ontaardt niet in een totale uitroeiing, maar loopt (hier) nog goed af met een nieuwe migratie van de vogel naar Myanmar, waar hij aanmerkelijk beter ontvangen wordt:

“In Myanmar people believe that Mynah has divine powers. When Myanmar people are facing important issues and decisions in their lives, they go to the temple in the early morning. There are men there selling birds. The most coveted birds are the Mynahs. (…) People will hold them very close, whisper their innermost secrets and desires to them and then release them to bring their whishes to the gods. Mynah has found his new home.”

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login