282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > The wealth of nations

The wealth of nations

 

The wealth of nations – Adam Smith / P.J. O’Rourke

 

"Toen The Wealth of Nations van Adam Smith in 1776 voor het eerst werd gepubliceerd was het onmiddellijk duidelijk dat het een werk betrof dat essentieel was om de werking van de economie te doorgronden. Maar het was ook erg dik: ruim 900 pagina's in twee delen. En, zoals de briljante politieke commentator P.J. O'Rourke onderstreept, is het meesterwerk alleen te begrijpen als je Adam Smith' eerdere boek The Theory of Moral Sentiments erbij in ogenschouw neemt. Gelukkig hoeft vandaag de dag niemand deze boeken meer te lezen, want P.J. heeft beide voor ons bestudeerd. Hij doet in dit even diepzinnige als vermakelijke boek hiervan verslag. Het voert ons langs de economische en morele lessen die Adam Smith ons te bieden heeft en legt deze uit op een wijze die iedereen zelfs een hedendaagse intellectueel, kan begrijpen! Kortom, een onmisbaar boek." (Uitgeverstekst)

Hoe ik eraan kom, weet ik niet eens meer, maar deze gecombineerde uiteenzetting en uitleg van Adam Smiths ‘levenswerk’ heb ik al jaren in mijn bezit. En nu was er ineens ook een aanleiding om deze inleiding daadwerkelijk ter hand te nemen. Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk dat meneer O’Rourke kiest voor een luchtige en humoristische benadering in zijn bespreking van Smiths theorieën op filosofisch en economisch gebied. Ik heb zo mijn bedenkingen bij de neerbuigende en populistische toon waarop hij de lezer toespreekt, maar besluit mij daar in eerste instantie overheen te zetten. Ook zijn nadrukkelijk aan de dag tredende rechts-conservatieve opvattingen neem ik vooralsnog voor lief. Het gaat mij tenslotte om de inhoud van zijn betoog, en zolang ik de theorieën van Adam Smith helder en duidelijk krijg uitgelegd zullen O’Rourkes persoonlijke ideeën en opvattingen mij een worst zijn.

Helaas wordt steeds duidelijker dat O’Rourkes ‘cheek in tongue’, zijn ironische benadering van het onderwerp, de overhand heeft, en een gedegen inhoudelijke uitleg meer en meer frustreert. Na 60 bladzijden werp ik de handdoek in de ring, en het boek terzijde. Zonde van de tijd en energie.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login