282,061 visitors
323,558 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Troost voor bedroefde harten

Troost voor bedroefde harten

 

Troost voor bedroefde harten

– Brieven van Vincent van Gogh

 

“De brieven van Vincent van Gogh vormen een van de meest indrukwekkende kunstenaarscorrespondenties die we kennen. Deze nieuwe selectie, rijk geïllustreerd met vele schetsen en schilderijen, biedt inzicht in Van Goghs gedachten en gevoelens, zijn hechte band met zijn broer Theo en zijn soms moeizame relaties met familieleden, vrienden en andere kunstenaars. We lezen over zijn dromen, twijfels en angsten, maar bovenal over zijn allesoverheersende passie om kunst te maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’. Deze bloemlezing is samengesteld door Nienke Bakker, Leo Jansen en Hans Luijten, de editeurs van de zesdelige brieveneditie Vincent van Gogh – De brieven (2009) en de website met Van Goghs volledige correspondentie: www.vangoghletters.org.” (Uitgeverstekst)

Het levensverhaal van Vincent van Gogh is wel bekend. De man volgt een moeizame weg tot schilder, en trekt van lieverlee steeds zuidelijker Europa in, op zoek naar licht en kleur. Hij snijdt zijn oor af, wordt opgenomen in een inrichting, en pleegt op zijn 37ste zelfmoord. Tijdens zijn leven krijgt hij geen succes of erkenning, terwijl hij nu wereldberoemd is, en zijn werk onbetaalbaar.

Zijn talrijke (vaak zelfs meerdere per week) brieven, voornamelijk aan zijn broer en ‘zaakwaarnemer’ Theo, geven een heel direct beeld van zijn bezigheden, motieven, ontwikkeling en (psychische) problemen. De man (Vincent) kan bovendien geweldig schrijven, zodat je (ik) haast ademloos getuige bent van zijn op- en ondergang. Met name zijn ‘ondergang’, het gevecht tegen de waanzin, is hartverscheurend om te lezen.

Op een ander niveau geven de brieven ook een mooie toelichting op zijn schilderijen. Ik vind het heel waardevol om de beweegredenen achter zijn onderwerpen en aanpak te lezen. Ook ten aanzien van ‘kleinere’ zaken. Zijn keuze om vooral landschappen/natuur te schilderen kwam vooral voort uit geldgebrek. Hij had simpelweg geen geld om modellen te betalen, terwijl je leest dat daar eigenlijk (of in elk geval mede) zijn passie lag.

Deze uitgave Troost voor bedroefde harten biedt een selectie uit de brieven, aangevuld met enig beeldmateriaal. Al tijdens het lezen besloot ik dat ik de complete zesdelige uitgave (Vincent van Gogh – De brieven) wilde hebben. Die staat inmiddels klaar.

Maar eerst moet ik nog bijkomen van het (zoals gezegd) hartverscheurende einde van deze ‘bloemlezing’, die bepaald geen troost heeft geboden voor mijn bedroefde hart…

 

Uit een recensie van tentoonstelling en recente uitgave(n) van de brieven in de Volkskrant:

Een fragment: ‘Een vogel in het voorjaar weet heel goed waarvoor hij zou kunnen dienen; hij voelt heel goed dat er iets te doen valt, maar hij kan het niet. Wat het is herinnert hij zich niet goed, dan krijgt hij er een vaag idee van en denkt bij zichzelf: ‘De anderen bouwen hun nest en krijgen jongen en brengen ze groot’, en hij slaat met zijn kop tegen de tralies van de kooi. En de kooi blijft waar hij is en de vogel wordt gek van de pijn. ‘Dat is een nietsnut’, zegt een andere vogel die langskomt – dat is een soort rentenier.’

Het is een prachtige passage: trefzeker, beeldend, verhelderend, humoristisch toch ook wel (‘dat is een soort rentenier’). Er is sprake van onmacht, het wel willen maar niet kunnen, en de schaamte daarover, maar tegelijk is er het talent om die onmacht te analyseren, om haar in woorden te vangen en er poëzie van te maken. Het is deze combinatie van psychologische doortastendheid en literaire begaafdheid die je steeds weer naar Van Goghs brieven doet grijpen – dát, en vele andere redenen.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login