282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Twee wegen

Twee wegen

 

Per Petterson - Twee wegen

 

“Twee mannen komen elkaar tegen op een brug. Er volgt een ongemakkelijk gesprek: Tommy en Jim waren vroeger vrienden, maar hebben elkaar al vijfendertig jaar niet meer gezien. Door deze toevallige ontmoeting komen veel herinneringen uit hun jeugd boven, toen ze allebei opgroeiden in gebroken gezinnen en kracht putten uit hun vriendschap. Tommy en Jim zijn ieder hun eigen weg gegaan, maar kunnen niet aan hun veelbewogen verleden ontsnappen.” (uitgeverstekst)

Het verhaal wordt beurtelings verteld vanuit het perspectief van één van de mannen/jongens (en een paar keer vanuit het perspectief van Tommy’s zusje, Siri), en verspringt in tijd tussen 1962-70 (de jeugd) en 2006 (het heden). Ik had nogal moeite om in het verhaal te komen, met name door de op het eerste gezicht vrij povere schrijfstijl:

“Ik draaide het contactsleuteltje om, en toen wilde de motor niet starten, ik probeerde het nog een keer, en toen sloeg hij aan.” (p.9)

Twee keer ‘toen’ in een zin, dat irriteert. En dit is geschreven vanuit het perspectief van 2006, dus van een volwassen man. Later wende ik aan de stijl, en kwam ik ook vaak poëtische beschrijvingen tegen:

“Aan de buitenkant stond de koude lucht manshoog tegen de ruit gedrukt en werd toen hij de deur opendeed naar binnen gezogen”… (p.55)

“Petterson noemt zichzelf 'een intuïtieve schrijver'. Dat merk je aan zijn stijl. Hij laat zich drijven op de cadans van de woorden die niet gelijkmatig is, eerder hortend en stotend, mee vechtend met de personages en hun confrontatie met het leven.” (scriptor-boekrecensies) In andere recensies van Twee wegen kom ik  typeringen tegen als:

“En dan die zinnen die ontploffen waar je bijstaat. (…) Razende, bijna hallucinerende zinnen die een week soort melancholie in mij wakker maken.”

De auteur zit zijn personages erg dicht op de huid, wat het effect oplevert van een beklemmende spanning. Veel ruimte wordt er besteed aan de beschrijving van fysieke gebeurtenissen, zoals wanneer de vrienden ’s nachts, terugkerend van een feestje, een verlaten geul van grondwerkers een stuk verder uitgraven. Ik vind dit soort beschrijvingen tot de beste van het boek behoren. Ook de cyclische opzet van een aantal hoofdstukken wordt door de auteur perfect uitgevoerd. In bovenstaande scene zijn de vrienden aan het begin van het hoofdstuk bijna thuis, om vervolgens met een wijde boog op het feestje te belanden. Vervolgens wordt uitgebreid hun terugweg beschreven, tot ze weer bijna thuis zijn.  Vaak heb ik moeite met dit soort indirecte constructies, maar Per Petterson bewijst dat ze in de handen van een bekwaam schrijver kunnen werken.

Af en toe doet het verhaal, qua toon en inhoud, mij denken aan Denis Johnson’s Treindromen. Eenzelfde sobere taal, en er spreekt eenzelfde soort ‘fatalisme’ uit: de aanwezigheid van een permanente noodlotsdreiging waartegen de personages uiteindelijk niet zijn opgewassen. Maar zij ondergaan hun lot waardig, zij zijn op geen enkele manier te karakteriseren als ‘losers’. Twee wegen is een soort Noorse tegenhanger van Johnson’s kleine American novel… Dat is bepaald geen diskwalificatie!

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login