282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > USA

USA

 

John dos Passos - USA

 

De proloog bij de trilogie (USA bestaat uit 3 afzonderlijke delen) eindigt als volgt:

“USA is een stuk van een werelddeel. USA is een groep houdstermaatschappijen, een paar samenwerkingsverbanden van vakbonden, een reeks in kalfsleer gebonden wetten, een radiostation, een keten bioscopen, een rij beurskoersen die door een jongen van Western Union van een schoolbord worden geveegd en weer opgeschreven, een openbare bibliotheek vol oude kranten en geschiedenisboeken met ezelsoren en met potlood in de kantlijnen neergekrabbelde aantekeningen. USA is het grootste rivierdal ter wereld, omgeven door bergen en heuvels, USA is een stelletje dikdoende hoge functionarissen met teveel bankrekeningen. USA is een massa mannen die in uniform zijn begraven op Arlington Cemetery. USA zijn de letters op het einde van een adres als je ver van huis bent. Maar vooral is USA de taal van het volk.”

En Dos Passos heeft zich voorgenomen om in deze trilogie de ‘stem van het volk’ te vertegenwoordigen, en de hele USA in zijn hele omvang in de eerste 30 jaar van de twintigste eeuw te beschrijven. Een project vergelijkbaar met Oorlog en Vrede van Tolstoj.

USA biedt geen traditioneel verhaal, maar eerder een vlechtwerk van verhalen over zwervende, zoekende individuen en van bijna cinematografische beelden, biografieën van ‘succesvolle’ Amerikanen, nieuwsberichten, advertenties en krantenkoppen. Dos Passos tracht met deze revolutionaire romantechniek zijn visie op de mislukking van de Amerikaanse vrijheidsdroom te verwoorden.” (flaptekst)

De 42ste breedtegraad is deel 1 van de trilogie USA, waarvan volgens mij alleen de eerste 2 delen ooit vertaald zijn in het Nederlands, en beide zijn in de eerste druk blijven steken. Doodzonde dat de uitgever niet de culturele moed gehad heeft om het project te voltooien, want dit is toch een literair monument!

In eerste instantie vond ik het geheel wat tegenvallen. Het werk is duidelijk (veel) minder ‘poëtisch’ en compact dan Manhattan Transfer. Met name de krantenkoppen en (gefragmenteerde) -berichten uit het eerste deel bieden mij (de ‘moderne’, Europese lezer) weinig houvast. Je begrijpt domweg niet waar ze over gaan... Vanaf deel 2 (1919) gaat dat beter, vooral omdat de ‘berichtgeving’ dan vaak gaat over de toestand in Europa aan de vooravond van, en tijdens WO-I. Daarmee is dit deel ook gelijk een heel stuk vlotter te lezen, al geldt dit nog niet voor alles, getuige het bericht uit ‘Journaal XLIII’ (dl.2, p.468):
“Gerard Gooit Handdoek In De Ring”

Uiteindelijk overtuigt de opzet wel. De verhalen, verteld vanuit het perspectief van de verschillende personages, afgewisseld met de filmische impressies en de ‘biografieën’ van belangrijke Amerikanen (zoals president Wilson, Edison, de ‘groot-kapitalist’ Morgan of vakbondsleider en songwriter Joe Hill) geven een schitterend caleidoscopisch beeld van het Amerika van het begin van de twintigste eeuw. Fantastisch!
Het lijkt mij zeker dat Jean-Paul Sartre bekend geweest is met de USA-trilogie. Zijn trilogie De wegen der vrijheid is zowel wat betreft onderwerp, opzet als stijlmiddelen duidelijk schatplichtig aan het werk van Dos Passos. Dat maakt het (voor mij) achteraf dubbel zo leuk om nu USA eindelijk eens te lezen. En ik ben er nog niet klaar mee; deel 3 ga ik noodgedwongen in het Engels lezen. De complete trilogie is inmiddels besteld in de uitgave van de ‘Library of America’. 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login