282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Utopia

Utopia

 

Thomas More - Utopia

 

Een gemeenschap van werkenden waarin de kloof tussen arm en rijk niet bestaat, waar iedereen beschikt over wat hij nodig heeft, waar geld geen rol speelt en economische misdrijven niet voorkomen: ziedaar Utopia volgens Thomas More. Het lijkt in niets op de toestand in het Westen van het begin van de zestiende eeuw, waar armoede heerste, de rechtspleging corrupt was, het grootgrondbezit tot schrijnende onrechtvaardigheden leidde en de politiek aan alle kanten faalde.”

Zo beschrijft Uitgeverij Atheneum haar nieuwste uitgave in de reeks Perpetua, een door haar opgestelde Top-100 van de wereldliteratuur, waarvan deze uitgeverij elke maand een nieuw deel uitbrengt.
Omdat ik veel boeken uit die reeks al – in een andere uitgave – in mijn bezit heb, wil ik van maand tot maand bekijken of mijn uitgave aan vervanging toe is. Daarom heb ik mijn oude smoezelige Utopiaatje weer eens uit het stof gehaald. Het is een uitgave uit 1974 (en toen ongeveer zal ik het ook wel hebben aangeschaft) :
“Wijlen Dr. A.H. Kan nam de moeilijke taak op zich om het moeilijke humanistenlatijn in vloeiend Nederlands over te brengen.”
Dat ‘vloeiend Nederlands’ is niet helemaal gelukt, en bovendien staat het boekje vol met zetfouten. Maar intussen heb ik het alweer helemaal gelezen, en kan het weer voor 30 jaar de kast in... Dat bespaart mij een nieuwe uitgave. Als beschrijving van de ‘nieuwe samenleving’ (de ‘moderne’ uitvoering van de Staat van Plato) vind ik het niet echt boeiend, als bijtende satire op de Engelse samenleving en de Europese politieke (oorlogs-)praktijken van de tijd rond 1500 is het zeer geslaagd. Moore levert ongezouten kritiek op bijvoorbeeld het bewind van Hendrik VIII, en dat was in die tijd toch niet zonder risico’s... Al met al is het – in zijn historische context – een prachtig boekje, dat zij aan zij mag blijven staan met de Lof der Zotheid van zijn tijdgenoot Erasmus.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login