282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Valse Papieren

Valse Papieren

 

Valeria Luiselli - Valse papieren

 

Valse papieren is geen roman of verhalenbundel, maar een verzameling samenhangende ('narratieve', in de woorden van de uitgever) essays van een jonge Mexicaanse schrijfster. En ‘essays’ dan in de zin van Montaigne: persoonlijke mijmeringen over (of beter: naar aanleiding van) verschillende onderwerpen. Door het geheel loopt als rode draad de persoonlijkheid van de auteur. Eén van de mogelijke vertalingen van het woord essay in het Nederlands is ‘proeve’. Het werkwoord proeven geeft mijns inziens goed weer wat de schrijfster doet: zij proeft aan de werkelijkheid, laat de smaak op zich inwerken, en probeert dit zo goed mogelijk onder woorden te brengen.

De onderwerpen (aanleidingen) kunnen zeer verschillend zijn: de vorm van een stad, een fietstocht, lege ruimtes, het graf van Joseph Brodsky, werkzaamheden voor de deur van haar appartement, het Portugese woord saudade, en zo meer…

Luiselli schrijft mooi en formuleert erg zorgvuldig, met een uitgesproken liefde voor het woord en de taal. Met name door die zorgvuldige formuleringen zou je een aantal van haar zinnen kunnen losweken uit de context en presenteren als losse aforismen: korte, bondige uitspraken met een boodschap van wijsheid.

Ik probeer er enkele:

“Meer dan het opvangen van een glimp van het paradijs is het leren van een taal een eerste verbanning, een onvrijwillig en doof ballingschap richting het niets in het hart van alles wat we een naam geven.” (niet echt kort…)

“Een schrijver is hij die stiltes en leegtes verspreidt.” (wel kort, maar ook begrijpelijk buiten de context?)

“Het nadeel van het verzamelen van knipsels zonder daarvoor een methode of een einddoel te hebben, is dat onze dozen en schriften steeds meer op ons gaan lijken: een ongeordende collage, nooit een catalogus vol wonderen.”

“De weinige boeken die we echt lezen zullen voor eeuwig plekken blijven waarnaar we altijd terug kunnen keren.”

“Net als elke rondgang heeft een boek betekenis tot het uit is.”

“De stad, haar trottoirs: een enorm schoolbord, en in plaats van sommen lichamen.”

Ik zie in dat al deze zinnen eigenlijk niet zonder context kunnen. Als aforismen op zichzelf staande betekenisvolle uitspraken zijn, dan voldoen bovenstaande citaten niet aan deze criteria. Maar ik laat ze wel staan, als illustratie van het zorgvuldig formuleren door de schrijfster. Een schrijfster op zoek naar de identiteit van haar omgeving, van de wereld, en daarmee van zichzelf? Of voorzie ik haar met die karakterisering van ‘valse papieren’.

Valse papieren is een boekje om te laten slingeren, zodat je het vaak tegenkomt en af en toe op kunt pakken om er een stukje in te lezen, weer een stukje mee te slenteren met de schrijfster. En... als 'bonus' wordt mijn Nederlandstalige uitgave opgeluisterd met een voorwoord van Cees Nooteboom, mijns inziens de enige juiste keuze voor deze klus!

 

 

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login