284,650 visitors
327,982 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Ver weg van het stadsgewoel

Ver weg van het stadsgewoel

 

Thomas Hardy – Ver weg van het stadsgewoel

 

“De titel is ironisch: alle hoofdpersonages zijn mensen vol gevoel die het plattelandsleven niet als rustig of kalm ervaren. De roman draait om een onafhankelijke vrouw, Batsheba Everdene, die zo moedig is conventies te negeren en zelfstandig een boerderij te beheren. Ze heeft drie aanbidders wier levens onvermijdelijk met elkaar verstrengeld raken.
Ver weg van het stadsgewoel is een poëtische roman. Hardy begon als dichter en schreef daarna pas romans. Later keerde hij terug naar de poëzie. Juist in zijn romanfase schreef hij prachtige regels; gedeelten uit dit boek zijn ooit geschreven als blanke verzen. Het resultaat is verbluffend.” (uitgeverstekst) 

Het taalgebruik van Hardy is zowel direct als suggestief:

“Hij had zich fraai aangepast aangekleed – het midden houdend tussen verzorgd netjes en achteloos chic -, iets tussen een mooie marktdag en een verregende zondag.” (p.31)

“’Wat een chaos hier!’ zeo Bathsheba geërgerd toen de jongen weg was. ‘Ga weg, Maryann, of ga door met je geschrob of doe iets! Je had al lang getrouwd moeten zijn in plaats van me hier voor de voeten te lopen!’” (p.81) 

Pieter Steinz in zijn recensie voor NRC:

Hoe een mooie vrouw kan kiezen uit twee goede mannen, en hoe ze feilloos kiest voor een derde, die haar bijna te gronde richt. Dat is de kortste samenvatting van Thomas Hardy’s roman Far from the Madding Crowd.

Anders dan zijn late romans voorzag Hardy Ver weg van het stadsgewoel van een happy ending, geheel volgens het stramien waarin tegenwoordig romantic comedies worden gemaakt: ‘Tussen hen bestond die solide genegenheid die ontstaat (als het überhaupt gebeurt) wanneer twee mensen die door het toeval bij elkaar worden gebracht eerst de ruwere kanten van elkaars karakter leren kennen en pas veel later de fijnere, en dat het liefdesavontuur zich ontwikkelt in de voegen van de harde alledaagse werkelijkheid’.

Ver weg van het stadsgewoel heeft, mede dankzij het gelukkige einde, niet de inktzwarte en meeslepende tragiek van Tess of the D’Urbervilles en Jude the Obscure. Maar het boek geldt terecht als een van de grote liefdesverhalen uit de Victoriaanse tijd.

(http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/05/en-tussen-de-parels-de-personages-1584962)

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login