282,047 visitors
323,519 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Verloren illusies

Verloren illusies

 

Verloren illusies – Honoré de Balzac

 

“Lucien Chardon, een jonge dichter uit de provincie, droomt ervan beroemd te worden. Hij wordt verliefd op een adellijke dame, die hem meeneemt naar Parijs. Daar raakt hij al snel al zijn illusies kwijt. Zijn opportunisme bezorgt hem grote problemen in de echte wereld. Hij vlucht, overweegt zelfmoord, maar keert uiteindelijk toch terug naar de stad van zijn dromen.
Voor de moderne lezer is er veel herkenbaar: de literaire wereld wordt ten voeten uit, en niet op haar voordeligst, getekend. Ambitie en naïviteit, doortraptheid en eerlijkheid, provincialisme en de beruchte grotestadsmentaliteit, armoede en rijkdom – de veelheid aan thema’s en tegenstellingen die in deze roman verenigd zijn is indrukwekkend. Deze even omvangrijke als volle roman is een van de hoogtepunten uit het grote oeuvre van Balzac. Diens La Comédie humaine komt in Verloren illusies schitterend tot zijn recht.” (Uitgeverstekst)

Zevenhonderd bladzijden maar liefst telt de roman, en omdat Balzac (naar mijn mening) nogal breedsprakig is, vaak op het saaie af, en bovendien zijn talloze gezichtspunten van uitvoerige toelichtingen voorziet, heb ik er een hele kluif aan gehad. Zo heb ik bijvoorbeeld verspreid door de tekst heen tien passages geturfd waarin de schrijver expliciet zijn ‘punt’ meent te moeten maken met betrekking tot de ‘verloren illusies’ waaraan de romantitel reeds uiting geeft. Ik citeer hier slechts de eerste uitgesproken vooruitwijzing op komende desillusies:

“Iedereen in zijn omgeving plaatste hem steeds hoger op het denkbeeldige voetstuk waarop hij zichzelf al had gezet. Iedereen, zowel zijn vrienden als zijn razende vijanden, bleef hem sterken in zijn eerzuchtige verwachtingen en zo schreed hij voort in een wereld vol luchtspiegelingen. Jonge mensen met een levendige fantasie laten zich zo gemakkelijk door deze lof en deze dromen meeslepen, alles speelt een knappe jongeman met een veelbelovende toekomst zozeer in de kaart, dat er meer dan één bittere en harde les nodig is om zulke illusies de kop in te drukken.” (p.122)

Illusions perdues maakt deel uit van La Comédie humaine, een reeks romans geschreven met de bedoeling een volledig beeld te geven van de Franse maatschappij na de val van Napoleon, in de tijd dus die bekend staat als de Restauratie. Balzac schreef als tijdgenoot in het kader van deze Menselijke Komedie een honderdtal (!) romans die een beeld geven van de sociale toestanden in de verschillende maatschappelijke klassen. Hij was daarmee een van de grondleggers van de realistische roman. Hij wordt beschouwd als een van de grote romanciers van de Franse en zelfs van de wereldliteratuur. En niet ten onrechte, al moet ik (nogmaals) zeggen dat zijn werk mij niet altijd evenveel weet te boeien.

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login