282,060 visitors
323,555 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > War poets

War poets

 

De War Poets - Diverse dichters

 

De war poets bevat gedichten uit de Eerste Wereldoorlog, die voornamelijk gaan over leven en dood in de loopgraven van West Europa. De meerderheid van de dichters heeft de oorlog niet overleefd. Door die directe verbondenheid met hun onderwerp krijgen de dichters, en daarmee hun werk, een grote tragische lading.

Maar, zoals de vertaler/samensteller in zijn verantwoording ook toegeeft: “De oorlog leverde weinig poëtische meesterwerken op.”

De enige uitzondering daarop lijkt mij het alom bekende In Flanders Fields van de Canadese arts John Mccrae:

 

 

Majoor John McCrae schreef dit gedicht in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, na de dood van een vriend van hem op het slagveld bij Ieper (België). De klaproos is het symbool geworden van ‘Remembrance Day’, ook wel ‘Poppy Day’ genoemd. Op 11 november 1918 werd om 11:11 uur de wapenstilstand getekend. Jaarlijks worden op deze dag in Groot-Brittannië en Canada de gevallen soldaten herdacht. Veel mensen dragen een poppy op hun kleding.

De war poets is in 2002 verschenen in een verzorgde tweetalige uitgave. Het bevat naast 31 gedichten uit WO-1 ook een aantal gedichten uit WO-2.

NB. De hier gepresenteerde versie van In Flanders Fields komt niet uit het besproken boek, maar plukte ik van internet…

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login