282,061 visitors
323,562 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Wilde rozen

Wilde rozen

 

Wilde rozen, en andere verhalen – Konstantin Paustovski

 

Een bundeltje van vijf schijnbaar willekeurige verhalen. Aan de datering van de verschillende verhalen te zien heeft de samensteller een soort dwarsdoorsnede van de schrijverscarrière voor ogen gestaan: alle verhalen stammen uit een ander decennium: 1924 – 1936 – 1945 – 1951 – 1964. De 120 bladzijden dikke/dunne bundel omvat een schrijversleven van 40 jaar. Wordt hier een ontwikkeling, of juist aftakeling geboekstaafd? Of illustreert deze bundel juist een continuüm binnen dat schrijverschap?

Als daar op basis van slechts vijf verhalen wat te zeggen valt, dan is het dat laatste. De schrijver slaagt erin om elk verhaal een eigen sfeer te geven, maar daarbinnen (of -boven) bestaat er een grotere eenheid. Die is (volgens mij) te vatten in de term ‘melancholie’, in de zin van een ‘onvervuld verlangen’. De hoofdpersonen van de verhalen accepteren hun plaats in de wereld, maar dat gaat gepaard met een soort weemoedige stemming.

Dat komt tot uiting in de beschrijving van de omstandigheden (sfeertekening), zoals in het verhaal Etiketten voor koloniale waren: “Boven het water weerklonken de geluiden heel ijl, ze tinkelden als een vluchtig aangeraakte snaar en losten op in de spelonken van de vochtige straten waar de muilezels in de zon stonden te dutten.” (p.28)

Of in de slotzinnen van het verhaal Een druilerige dageraad” “Olga stond daar nog steeds. In het aarzelende daglicht kon je haar nauwelijks zien. Hij zwaaide, maar ze reageerde niet. De boot voer steeds verder weg, lange golven naar de boorden van de rivier stuwend en de bakens aan het schommelen brengend, terwijl de grienden op de zandoevers met haastig gefluister antwoord gaven op de slagen van de schoepen.” (p.91)

En – laatste voorbeeld – de constatering aan het begin van het verhaal De Iljinskikolk: “Voor je goed en wel tot jezelf komt, verbleekt je jeugd reeds en verdoffen je ogen. En intussen heb je nog niet eens een honderdste van de betoveringen gezien die het leven rond ons heeft verspreid.” (p.108)

Dat laatste illustreert gelijk het tweede overheersende kenmerk in de verhalen, de liefde voor de natuur, en voor het prachtige Rusland in het algemeen. Niet zo koel als ik het hier opschrijf, maar op die licht nostalgische en melancholische toon die een belangrijk deel van de Russische literatuur van de late 19e en vroege 20e eeuw kenmerkt. Naast Paustovski is Tsjechov daar een voorbeeld van, maar ook een ‘revolutionair’ schrijver als Maxim Gorki. Voor mij is die melancholie of weemoed een kenmerkende eigenschap die ik erg waardeer in (met name) Russische literatuur.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login