Cicero

You are here:   Home > Zes dagen Dublin > In het spoor van Joyce

In het spoor van Joyce

 

Dublindag 2: In het spoor van Joyce*

03-08-2018 

12 km wandeling

 

De dag begint grijs, met lichte motregen. Een eindje verderop in de straat zijn ze een pand aan het zandstralen. Het geluid daarvan komt ongehinderd door ons openstaande raam.

We starten vandaag bij het James Joyce Centre, vlakbij het hotel. We hebben alle tijd voor ons ‘full Irish breakfast’, want dit museum opent pas om 10.00 uur.

Het is bijna onvoorstelbaar dat Joyce, wiens boeken tot ver in de 20eeeuw in Ierland op de zwarte lijst stonden, nu op zo ongeveer elke straathoek van Dublin herdacht wordt. Vandaag zullen we hem tegenkomen in zijn ‘eigen’ museum, het James Joyce Centrum (foto 1-3), waar ook de ‘beroemde’ voordeur van Eccles Street 7 op de binnenplaats is ingemetseld. En verder zien we Joyce in het Irish Writers Museum (foto 4), onderweg op straat (foto 5), in het park St. Stephen’s Green (foto 8), in café Davy Byrne's, dat ook een rol speelt in de roman Ulysses (foto 10). Wij volgen het spoor van Joyce in Dublin, en dat blijkt heel duidelijk en prominent aanwezig!

Een echte verrassing levert ons bezoek aan de apotheek/drogisterij op het Lincolnplein op (foto 6). We zijn op weg naar deze zaak om er een stukje zeep te kopen. Ik citeer ons reisgidsje Bloomsday (p.42):

“’Apothekers verhuizen zelden’, denkt Bloom. En gelijk heeft hij: Sweny’s Pharmacy bestaat nog steeds op hetzelfde adres, Lincoln Place 1, en het interieur van het winkeltje lijkt ook nauwelijks veranderd.”

Als wij binnengaan blijkt niet zozeer de inrichting veranderd, als wel de bestemming. De huidige eigenaar heeft zijn zaak omgetoverd tot een klein Joyce museum, en verkoopt – naast zijn begeesterde verhalen – eigenlijk alleen nog maar citroenzeep: “Terwijl de apotheker in zijn administratie nakijkt welke ingrediënten hij eerder voor de lotion  van mevrouw Bloom heeft gebruikt, kijkt Bloom rond en besluit voor zichzelf een stukje citroenzeep te kopen.”

Dat stukje zeep begint aan een ware zwerftocht door de roman (Ulysses) en duikt op verschillende momenten in het verhaal onverwacht weer op. Uiteraard in het badhuis, maar ook in de koets op weg naar een begrafenis, op het bureau van de krant, en zo nog een paar keer, tot Bloom tenslotte ’s nachts thuis zijn handen er mee wast.

Vol van verhalen, en dol op aandacht is de huidige apotheker (foto 7), die zelf ook uit een ander tijdperk afkomstig lijkt. En hij zingt voor ons, terwijl hij zichzelf begeleidt op gitaar. Met een stukje Sweny zeep als aandenken verlaten we het pand.

Lunchen doen we bij Davy Byrne's. We zaten hier al tijdens een eerder, vluchtig bezoek aan de stad in 2015, en bestellen ook nu de traditionele gorgonzola sandwich die in Ulysses beschreven staat.

Daarna gaan we naar het befaamde Trinity College (foto 11-12). We hebben geen zin om in (inmiddels) volle zon achteraan te sluiten in de rij voor de Old Library en het Book of Kells. Dus slenteren we op ons gemak over de imponerende Universiteitscampus.

’s Avonds eten we bij Kennedy’s, de pub tegenover Sweny’s Pharmacy op Lincoln Place. Dit op aanraden van de ‘apotheker’, eerder op de dag. Volgens hem komt dit café voor in hoofdstuk 5 van Ulysses. Ik heb daar mijn twijfels over. Maar het is een gezellige pub, en zowel de Irish Stew als de Guiness is goed te verteren.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

* Onze Dublin-reis staat voor een (groot) deel in het teken van de roman Ulysses (1922) van de Ierse schrijver James Joyce. Hij beschrijft de stad daarin zo realistisch dat “als Dublin van de aardbodem zou worden weggevaagd, de stad aan de hand van deze roman herbouwd zou kunnen worden”.

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login