284,792 visitors
328,206 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2019 > 2019-03-30_Zandvoort

2019-03-30_Zandvoort

 

De 30 van Zandvoort

30-03-2019 

32,5 km

 

Het is nog fris als ik om 06.45 uur de deur uitfiets, op weg naar Zandvoort. Uiteraard fiets ik niet het hele eind, maar stap ik in Utrecht over op de trein en reis ik verder in gezelschap van mijn wandelvrienden. Het is nog vroeg, en bewolkt, als wij langs de plaatselijke haringkar over het Circuit van Zandvoort naar het startpunt lopen (foto 1). Daar stempelen we af, en beginnen om exact 08.40.04 uur aan onze 30 km tocht in en rond het duingebied tussen Zandvoort en IJmuiden (foto 2).

De eerste 8 kilometer voert ons langs zee. Het is blijkbaar laagtij, want ons loopvlak is hard, vlak en derhalve prima begaanbaar. In het ondiepe water scharrelen de mij inmiddels welbekende drieteenstrandlopers hun kostje bij elkaar (foto 3). Als laatste ‘wintergasten’ hier langs de Noordzeekust, lijkt mij, want het zomerseizoen staat reeds trappelend voor de deur. Al snel gaan onze jassen uit, en daarna de truien.

Ter hoogte van onze eerste stempelpost zie ik een drietal roestige panelen die als een soort sculptuur staan opgesteld op gestapelde betonplaten. Mijn fotografie daarvan (foto 4) levert meewarig commentaar op van een tweetal – zo te horen – Amsterdammers, die nog wel wat tips hebben als ik geïnteresseerd ben in roestig oud ijzer… Vlak daarbij tref ik een stukje ‘palmenstrand’ (foto 5), en een stuk verderop, op het punt waar wij het strand verlaten, nog meer fantastische installaties en bouwwerken (foto 7). We zijn dan inmiddels al voorbij gelopen aan de jonge zeemeeuwen die op zwemles gaan (foto 6).

Ons traject voert nu het duingebied in, echter veelal langs de randen daarvan. We lopen dan langs een weg of langs bebouwing. Ook de ‘natuurgeluiden’ worden hier gedempt door het geluid van verkeer en het geroezemoes van de medewandelaars. Het wordt weer leuker als we over de deels onverharde Drie Duinenweg lopen in de richting van het plaatsje Santpoort. Hier zien we, op enige afstand in de beschutting van het struikgewas, naar later blijkt onze enige twee ‘wilde grazers’. Mogelijke ‘vogelwaarnemingen’ worden gefrustreerd door de drukke menigte die hier samen met ons de bos- en duinpaden onveilig maakt. Toch tref ik hier de – achteraf bezien – grootste verrassing van de tocht, in de vorm van een ‘klein bruin vogeltje’ (zo lijkt het) die op afstand in het topje van een ontbolsterende struik zit, en zo boven zijn directe omgeving uitsteekt. Zodra ik er haastig mijn camera op gericht heb en een eerste foto gemaakt, is de vogel gevlogen. Nader onderzoek wijst uit dat dit de roodborsttapuit is! Vorig jaar liepen wij in de duinen bij Katwijk (2018_06_09), en schreef ik in mijn verslag: “Als we ons laatste duingebied doorkruisen staat daar de roodborsttapuit  geafficheerd als bezienswaardige habitant. Die wil ik zien! Uiterst alert derhalve vervolg ik mijn weg. Een roodborsttapuit levert dat niet op”… Nu wel dus, geheel onverwacht.

Maar we kunnen hier niet te lang bij stilstaan, want we moeten door. Ons pad loopt gestaag en bochtig omhoog, totdat we uiteindelijk vanaf de ‘top’ van de Duin en Kruitberg uitzicht hebben op het gelijknamige landhuis in het dal beneden (foto 9). Ons routekaartje meldt dat dit landhuis stamt uit 1097, maar het heeft in mijn ogen niet echt een middeleeuwse uitstaling. Later internet-onderzoek leert dat het oorspronkelijke landhuis dateert uit de 17eeeuw, en dat de huidige versie in 1907 gebouwd is. Kwestie van een verhaspeling van de cijfers dus.

Vanaf dit punt lopen we weer lange tijd over de weg tussen bebouwing en duingebied, langs ‘attracties’ als de ruïne van Brederode en een openluchttheater naar klassiek voorbeeld. Geen foto’s. Wel van een feestelijke muzikale omlijsting van een van de stempelposten op de route (foto 10), en een impressie van de sprookjesachtig omhoog kringelende begroeiing in het duingebied (foto 11). We zetten nog even door, en bereiken dan de eindstreep in het zonnige centrum van Zandvoort. De finishklok leert dat we exact 7 uur en 4 minuten op pad zijn geweest. We zijn moe, maar ook uiterst tevreden over deze mooie wandeldag.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login