284,792 visitors
328,206 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2019 > 2019-09-21_Dam-tot-Dam

2019-09-21_Dam-tot-Dam

 

Dam-tot-Damloop

21-09-2019 

28 km

 

Om 8 uur in de ochtend staan wij op de Amsterdamse Dam aan de start voor de jaarlijkse Dam-tot-Damloop. In eerste instantie had ik mij ingeschreven voor de 42 km, maar uiteindelijk kies ik – deels om logistieke redenen – voor het 27 km traject, dat ik zodoende in gezelschap van mijn wandelvrienden kan lopen.

Onze route loopt aanvankelijk oostwaarts door (onder andere) de (Amsterdamse) Chinese buurt, het Entrepotdok en de Zeeburgerdijk in de richting van de eerste stempelpost bij de Amsterdamsebrug. Hier verlaten we de stad, en pas hier maak ik – 5 kilometer onderweg reeds – mijn eerste foto: het kleurrijke onderstel van de brug (foto 1). Aan de overzijde van het water lopen we langs zogenaamde ‘rafelranden van de stad’, in Zeeburg (foto 2). Na een kort saluut aan de verkeersregelaars die ons veilig over de meest heikele verkeerspunten loodsen (foto 3), steken we via de Schellingwouderbrug het IJ over (foto 4). We zijn nu in Amsterdam-Noord aangeland, en lopen verder in Noordwestelijke richting, voorlopig over de Schellingwouderdijk (foto 5). Bij het Noorderpark hoor ik het melodische gekrijs van de halsbandparkieten, die zich even later ook daadwerkelijk laten zien in een breed uitwaaierende boom. In diezelfde boom (waarvan ik de soort niet zou kunnen benoemen) zie ik ook een aantal kool- en pimpelmezen, plus een ‘unidentified flying object’ in de vorm van een slank klein bruin vogeltje dat parmantig poseert op een kaal stukje tak. We slaan dit drukke vogelgebeuren een tijdje gade voor we verder lopen. Geen geschikte camera mee, dus geen foto’s (maar wel het genoegen van het aanschouwen, overigens…).

Wij slingeren ons verder door Amsterdam-Noord (foto 6), ‘nemen’ en passant twee stempelposten, en gaan dan richting Zaandam. Op weg daarheen passeren we de onvermijdelijke boerenkapel die we hier elke keer tegenkomen, maar die we nog nooit hebben horen spelen (foto 7). We lopen langs de Zaanse scheepswerven (foto 8) en bereiken uiteindelijk de beoogde stad aan de Zaan. Die doorkruisen we nog in een soort uitgebreide ereronde (wegens de drukte veelal stapvoets over de smalle trottoirs), alvorens we finishen in het Dam-tot-Dampark (foto 9). Hier nemen we onze medaille in ontvangst, en sluiten we af met koffie en bier. Voldaan wandelen we vervolgens naar de pendelbus die ons naar het plaatselijke treinstation zal vervoeren.  

Deze eerste officiële herfstdag zal de boeken ingaan als een prachtige na-zomerdag met ideaal wandelweer. We zijn om 14.00 uur binnen, en hebben zodoende voor ons doen een alleszins redelijk wandeltempo gehaald. In dat licht bezien waren de omstandigheden eigenlijk perfect geweest om vandaag de langste wandelafstand te lopen! Nu blijft die 42 km tocht nog even in de koffer met goede voornemens.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login