284,792 visitors
328,206 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2019 > 2019-07-19_Nijmegen

2019-07-19_Nijmegen

 

Vierdaagse Nijmegen

Dag 4 19-07-2019 

33 km

 

Deze laatste vierdaagse-dag heeft twee gezichten. Het duurt lang voordat we de stad uit zijn. En ook volgt deze ‘uitlooproute’ naar schatting ruim 10 kilometer hetzelfde traject als op dag 2, en daarvan een deel bovendien nog eens als op dag 3. Wat nieuwe ervaringen betreft niet bijster enerverend. Maar kom, we moeten toch de stad uit, en het is natuurlijk niet eenvoudig om uitvalswegen te vinden die qua capaciteit zo’n 45.000 wandelaars aankunnen. Niet mekkeren dus, maar lopen.

Als we de Zuid-Willemsvaart oversteken (foto 1) weten we dat we de stad verlaten. Ook daarna duurt het nog even, maar dan lopen we ook in een stukje ‘ongerepte natuur’ (compleet met stoffige schaapskudde, hier even buiten beeld; foto 2). Het weer is weer prima. Aangename wandeltemperaturen zolang je niet in volle zon loopt. De militaire rustpunten bieden naast voldoende toiletten ook schaduwrijke plekjes door een ingenieus gebruik van camouflagenetten (foto 3-4). Bij Overasselt stuiten we op deze rustieke molen (foto 5). Daarna volgt een schier eindeloos kadepad langs de Maas, smal en daardoor erg druk bevolkt. De zon heeft hier vrij spel om ons te roosteren. De laatste bocht in dit traject levert dan ook strandachtige taferelen op (foto 6). We bereiken het dorpje Heumen. Hier ligt ongeveer het breekpunt van de dag, als we op een bepaald moment de lange brede weg opdraaien, die ons via het dorp Malden rechtstreeks naar de Via Gladiola voert, en waarmee de 8 kilometer lange feestelijke intocht begint (foto 7-8).

De sfeer en de drukte langs de route zijn hier overweldigend. Op de golven van een aanhoudend feestelijk enthousiasme worden we als het ware naar de finish gedragen. Mocht er al sprake zijn van vermoeidheid, dan wordt die hier nauwelijks meer gevoeld. Tijdens mijn eerste (Nijmeegse) vierdaagse, vorig jaar, had ik al ervaren wat een uiterst prettige sfeer er heerst in deze stad. Dat geldt voor iedereen die je tegenkomt: de studenten die nog op zijn als wij van start gaan, de verkeersleiders die de tocht in goede banen moeten leiden, de controleurs bij de start en op de route, de inwoners…

Bij al onze wandeletappes valt op dat veel verzorgingstehuizen hun inwoners in de gelegenheid stellen om langs de route plaats te nemen, en wat een plezier dat oplevert, zowel voor hen als voor ons lopers. Het toppunt daarvan is de activiteit van het St. Radboud-ziekenhuis, dat aan de intochtroute gelegen is. Talloze ziekenhuisbedden zijn hier naar buiten gereden en langs de straat onder partytenten ‘geparkeerd’. Verplegend en ander medisch personeel begeleidt / vergezelt deze bedlegerigen alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.

Het is waarschijnlijk dit facet van de vierdaagse, het op schijnbaar natuurlijke wijze genesteld zijn in alle geledingen van de stad, dat dit evenement haar unieke, hartverwarmende karakter verleent. Ik houd niet zo van massale gebeurtenissen, en ontloop die dan ook graag. Voor de vierdaagse van Nijmegen ben ik graag bereid een uitzondering te maken. Waarschijnlijk ook volgend jaar. De laatste foto, die ik na beëindiging van de tocht maakte, laat sporen zien van rook en vuur. De geur van kruitdamp lijkt aanwezig… Een onschuldige verwijzing naar een gedateerd verzet tegen dit wandelevenement: “is het hier oorlog?”

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login