284,792 visitors
328,206 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2019 > 2019-11-30_Waverveen

2019-11-30_Waverveen

 

Waverveen 30-11-2019 

17,5 km

 

Onder alleszins acceptabele omstandigheden lopen wij vandaag de “Trage tocht Waverveen” rond de prachtige terreinen van Natuurmonumenten. En – spoiler alert – een trage tocht zal het worden! We beginnen de wandeling in de diepste noordoostelijke hoek van de Polder Groot Mijdrecht, waar nog niet zo lang geleden drassige weilanden zijn omgevormd tot ondiepe plassen en rietlanden (foto 1; de informatie komt uit de bijsluiter bij de tocht).

Het licht van een ijskoud winterzonnetje hult de omgeving in intense kleurtinten (foto 1-4). Ik voel het (vogel-) leven om mij heen, maar slaag er vooralsnog slechts in om een vlucht kolganzen vast te leggen (foto 2). Na dit jong ontwikkelde natuurgebied volgen we geruime tijd de meanderende loop van de veenriviertjes de Waver en de Winkel. Ik besteed al mijn aandacht aan de fauna om mij heen (foto 5-7), en hobbel daarbij vreedzaam achter de groep aan. Dat we rond de Stokkelaarsbrug even totaal de weg kwijt zijn mag ik me derhalve persoonlijk (mede) aanrekenen: ik let gewoon niet op.

Na enig zoekwerk en overleg zijn we terug op de route, en kunnen we onze weg vervolgen. We ruilen nu het asfalt in voor de ongebaande wegen, of zoals de routebeschrijving het uitdrukt: “toch voelt het als een bevrijding als je voorbij boerderij Winkelhorn een fraai grasdijkje betreedt”. Vanaf dit punt zullen we weer vaak en langdurig door de weilanden lopen. Zoals gezegd is het prachtig zonnig weer vandaag. Alleen heeft het de afgelopen tijd nogal geregend, met als gevolg dat deze laaggelegen graslanden zijn veranderd in drassige moerasgebieden. De bedenker van deze route heeft daar geen weet van, en spreekt van “een leuk uitstapje door boerenland. Via overstapjes en loopplanken stap je van het ene in het andere weiland”. Een zompige hel, dat is het! (foto 8) De overstapjes zijn glad van de vorst en het slik, terwijl ze in de modderpoelen rondom nauwelijks bereikbaar zijn. Onze weg is zwaar, en onze tocht vordert traag. En toch, als we even pauzeren bij een grote boomstronk midden in een weiland (die overigens ook dienstdoet als oriëntatiepunt op de route), laven wij ons ter plekke aan een voorjaarsachtig zonnetje!

Maar we moeten verder, en sjouwen weer gestaag langs de talloze afwateringsslootjes, waarin het water lager lijkt te staan dan op het ‘land’… Af en toe hebben we een droog, al dan niet verhard tussenstuk. Uit de weilanden lijkt het (vogel-) leven wel goeddeels verdwenen, maar op de drogere gebieden doen we nog verrassende vondsten, zoals de zwarte zwaan, het winterkoninkje en de koolmees, alle min of meer in ‘ballethouding’ (foto 10-12).

Door een volgend nat natuurgebied (foto 13), waar het in het voorjaar ongetwijfeld druk bevolkt zal zijn met riet- en weidevogels (uitkijkplatform en informatiebord ter plaatse doen iets dergelijks vermoeden), komen we uiteindelijk bij de grote Vinkeveense plassen. Prachtige vergezichten hebben we hier (foto 14-15), maar ondanks het overzicht verliezen we tegen het eind van de tocht onze route volledig uit het oog, zodat we al dwalend onze weg terug moeten zoeken naar ons autopark.

“Moe maar (zeer) voldaan”, zoals de uitdrukking luidt, kijken we terug op een magnifieke wandeling. In het voorjaar (buiten het broedseizoen, dat spreekt voor zich) zullen wij ons hier zeker nog eens melden.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login