284,806 visitors
328,232 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Boekbesprekingen > Het verboden rijk

Het verboden rijk

 

Het verboden rijk – J. Slauerhoff

 

Het verboden rijk van J. Slauerhoff (1898-1937) is een meesterlijk geschreven roman die niet alleen spannend is maar ook een compositorisch en stilistisch hoogtepunt uit de Nederlandse 20ste eeuwse letteren. Het verboden rijk, China, is het toneel van de roman waarin de lotgevallen worden beschreven van de 16de eeuwse Portugese dichter Luís Vaz de Camões die schipbreuk lijdt onderweg naar Macau en een 20ste eeuwse Ierse marconist die het slachtoffer wordt van zeerovers.” (Uitgeverstekst)

Zo ‘cryptisch’ als bovenstaande omschrijving, precies zo is ook deze “meesterlijk geschreven roman”. Compositorisch is het een soort lappendeken, die in het hoofd van de lezer nog moet worden aaneengenaaid tot een logisch verhaal. Een complicerende factor daarbij is het feit dat de twee ‘hoofdlijnen’, de 16e-eeuwse lotgevallen van de Portugese dichter Camoës en de 20e-eeuwse tegenhanger daarvan, qua ‘beleving’ min of meer parallel verlopen maar dat de ‘inhoudelijke noodzaak’ van die spiegeling van twee totaal verschillende personen en tijdvakken daarbij in duister gehuld blijft.

Waarschijnlijk is dat ook de intentie van de schrijver geweest. Niet de mensen staan centraal in deze roman, zij zijn niet de eigenlijke ‘hoofdpersonen’ in het verhaal, maar dat grote mysterieuze land – ‘het verboden rijk’ – waarin deze mensen (en tijden) verdwalen… Die sfeer, dat alles overschaduwende dreigende onheil waarin de ‘westerling’ te allen tijde aan ten onder gaat, dat is wellicht het eigenlijke thema van deze roman.

Een fascinerend boek! Hallucinerend, van tijd tot tijd, en met de snelheid en directheid van een stripverhaal:

“Bij een steen, ergens in het binnenland, ben ik neergevallen, ik werd wakker in een vuil Chinees hotel in Macau. Dat ik daar was, merkte ik pas toen ik de straat opging. Ik was dus aan de ramp van de Lochcatherine ontkomen. Misschien de enige. Hoe, dat zou ik wel nooit te weten komen. Ik herinnerde mij droomtoestanden als verre avonturen. (…) Aan deze gedachten en nog andere, merkte ik, dat ik weer goed op weg was gek te worden. Ik kleedde mij haastig weer aan, nu was het of niet meer een stoflaag van maanden, zoals het werkelijk het geval was, maar een oude huid, die ik nooit meer af kon stropen, mij vast omsloot. Ik stond buiten in de steeg naast het logement en holde plotseling weg, besloten toch maar de laatste nacht te gaan fanfan spelen. Toen ik de steeg uitliep brak ik haast mijn benen over de loopstokken van een riksja, die daar stond, en rolde er meteen maar in. Het was nu al bijna donker, toch was er weinig volk op straat, zoals anders bij avondval in alle oosterse steden. In de huizen was ook weinig licht, te arm waren ze om een talkkaars te kopen. Gauw wilde ik deze buurt uit zijn en ik dreef mijn koelie aan zonder te zeggen waarheen hij mij brengen zou.” (p.126-27)

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login